18
Mayıs
2024
Cumartesi
ADAPAZARI - SAKARYA

Deprem Dede'den deprem konferansı

Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Jeofizik Mühendisleri Oğuz Gündoğdu ve Haluk Eyidoğan, Afet Eğitim Seminerleri için geldikleri Adapazarı’nda, ilköğretim okulu müdürlerine deprem semineri verdi.

Adapazarı Merkez Belediyesi bünyesinde oluşturulan Afet Eğitim Destek Birimi’nin (AED) Deprem Müzesi’nde düzenlediği Afet Eğitim Semineri’ne Sakarya Valisi Nuri Okutan, Adapazarı Merkez Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkkara, Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Ulusal Afet Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Seminerde konuşan Işıkkara, Adapazarı halkının biraz daha bilinçlendiğini belirterek, "Şu gerçeği hiçbir zaman unutmayalım. Türkiye bir deprem ülkesi, özellikle Adapazarı birinci derece deprem bölgesi. 33 ilde eğitim seminerleri verdik, bizim birinci öğretimiz, yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması, güvenli yapıların yapılması, deprem sırasında doğru yerlerde durulmasının alışkanlığı. Aslında bu çalışmalar 17 Ağustos’tan önce olmalıydı. Ben bu konuda çok konuştum ama bizi dinleyen olmadı. Onun için bu konuda çok çalışmamız lazım. Deprem gerçeği ile yaşamak zorundayız. Ama önce eğitim" dedi.

Adapazarlılara çağrıda bulunan Işıkara, "Hasarlı konutlarınızda lütfen oturmayın. Önce can sonra mal. Orta hasarlı konutlarda oturmakla hala çok tehlikeli bir iş yapıyorsunuz. 17 Ağustos bir milattır. 1967 depreminden ders alınmadığı için bu acılar yaşandı. Bundan sonra acılar yaşanmasın" diye konuştu.

Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu da konuşmasında, afet eğitiminin kısıtlı olarak kaldığını, halka inmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sadece afet eğitimi, kamu kurumlarına, sivil toplum örgütlerine, odalara, sendikalara ya da okullara yönelik olmamalı. Tüm fertleri kapsayan bir eğitim olmalıdır. Zincirlerin halkalarını birbirine eklemek gereklidir. Afetle mücadele etmeyi bilen bir toplum olmalıyız. Onun için iyi bir örgütlenme şart" dedi.

Yerel yönetimlere de çok büyük görevler düştüğünü, imar konusunda kesinlikle taviz vermemeleri gerektiğini belirten Gündoğdu’nun ardından son olarak konuşan Ulusal Afet Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da ise deprem müzesinin çok anlamlı ve yerinde bir yapı olduğunu belirterek, ileride afet müzesi dahi olabileceğini söyledi.

Seminer sonunda konuşmacılara Adapazarı Merkez Belediye Başkanı Süleyman Dişli tarafından birer teşekkür plaketi verildi.

adapazarı
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 11:11:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?