30
Mayıs
2024
Perşembe
ADAPAZARI - SAKARYA

İsim benzerliğinden 9 gün yattı

Adapazarı'nda evi kurşunlandığı için polis merkezine şikâyete giden Mehmet Çelik, Konya'da mal beyanında bulunmamaktan hapis cezası alan başka bir kişinin yerine tutuklandı. Çelik, eşinin savcılığa başvurması üzerine 9 gün sonra serbest bırakıldı.

Erenler beldesinde yaşayan evli 1 çocuk babası Mehmet Çelik (36), 25 Aralık 2007'de evi kurşunlandığı gerekçesiyle Cumhuriyet Polis Merkezi'ne şikâyette bulundu. Polis yaptığı kimlik sorgulamasında, Çelik'in Konya 3. İcra Ceza Mahkemesi'nce mal beyanında bulunmamaktan kesinleşmiş 10 gün hapis cezası bulunduğunu belirledi. Çelik, kendisinin Konya'da hiç bulunmadığını ve suçsuz olduğunu belirterek, sorunun isim benzerliğinden kaynaklanabileceğini söyledi. Ancak Konya'dan gelen tutuklama kararıyla Ferizli L Tipi Cezaevi'ne konuldu. Eşi, kocasının isim benzerliğinden cezaevine konulduğu gerekçesiyle cumhuriyet savcılığına başvurunca yapılan incelemede Çelik'in suçsuz olduğu anlaşıldı. 9 gün isim benzerliğinden suçsuz yere cezaevinde yatan Çelik, Adalet Bakanlığı'na karşı uğradığı maddi ve manevi zararın tazmini için dava açmaya hazırlanıyor. Mehmet Çelik, başka birisinin yerine tutuklanıp cezaevine konulmasının kendisini ve ailesini çok üzdüğünü kaydetti. Cezaevinde kaldığı sürede psikolojisinin bozulduğunu ifade eden Çelik, başından geçen olayı şöyle anlattı: "Karakola şikâyete gittiğimde, bana, Konya İcra Mahkemesi'nce mal beyanında bulunmadığım gerekçesiyle 10 gün kesinleşmiş hapis cezam olduğunu söylediler. Ben Konya'da hiç yaşamadığımı, orayla bir alakam olmadığını söyledim. Ama kimse dinlemedi. Bana 'Senin ismin Mehmet Çelik değil mi?' dediler. Ben de ismimin Mehmet Çelik olduğunu, ama bir isim benzerliği olabileceğini söyledim. Hatta Konya'daki kişiyle sadece adım ve soyadım tutuyordu, onun dışında anne ve baba adı farklıydı. Buna rağmen beni dinlemeyerek cezaevine koydular. Eşim cumhuriyet savcılığına başvurunca gerçek ortaya çıktı ve beni çıkardılar."

Daha önce hiçbir suç işlemediğini vurgulayan Çelik, yeni yıla da cezaevinde girdiğini belirtti. Sorumlular hakkında dava açacağını dile getiren Çelik, sonuç alamadığı takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağını belirtti.

Zaman
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2008 Salı 20:21:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?