22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Mesire'de basın toplantısı

Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Adapazarı'nda 25 kilometrelik hafif raylı sistem ağı oluşturmayı planladıklarını, 50 milyon avroluk bu projeyi kendi başlarına yapmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Almanya gezisi ile ilgili olarak Çark Mesire Yeri'nde basın toplantısı düzenledi. Başkan Duran, Almanya'nın Berlin Şehri'ne yaptıkları gezide hafif raylı sistem ile ilgili olarak incelemelerde bulunduklarını belirtti. Yaptıkları incelemeler sonunda hafif raylı sisteminin insan hayatını kolaylaştırdığını gördüklerini belirten Duran, "Adapazarı'nın nüfusu sürekli artıyor. Ulaşımda bazı bölgelerde birtakım sorunlar yaşanıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak 25 kilometrelik hafif raylı sistem ağı oluşturmayı planlıyoruz. Bunun 5 kilometresi eski Adapazarı içinde yer alacak. Bu amaçla Almanya'nın Berlin Şehri'nde incelemelerde bulunduk.

Alman HTS şirketinin davetlisi olarak gittiğimiz Almanya'da, Adapazarı'na hafif raylı sistem kurulması için çalışmalar yaptık. Bu projeyi kamuoyunda tartıştıktan sonra hayata geçirmek istiyoruz" dedi. Başkan Duran, 25 kilometrelik hafif raylı sistem ağının maliyetinin ise 50 milyon avro olduğunu ifade ederek, "Hafif raylı sistem projesi pahalı bir yatırım. Bunun yüzde 45'ini devletin süspanse etmesi lazım. Büyükşehir Belediyesi olarak bunu tek başına karşılamamız mümkün değil. Belediye ya borç alacak ya da kredi bulacak. Başka türlü yapamaz. Adapazarı hizmetlerin en güzeline layık. Kaynak bulunduğu takdirde bu projeyi birkaç yıl içinde hayata geçirmek istiyoruz" diye konuştu.

Adapazarı'nın 35-40 yıl sonrasını düşünerek çalıştıklarını belirten Başkan Duran, "Yatırımlarımızı 35-40 yıl sonrasını düşünerek yapıyoruz. 230 yıl sonrasının hedef planlarını ortaya koyuyoruz. Adapazarı'nın gelecekte en önemli sorunu ulaşım olacaktır. Bunun için önlemlerimizi şimdiden almak zorundayız. Hafif raylı sistem de Adapazarı için bir ihtiyaçtır. Hafif raylı sisteme ihtiyacımız var. Duble yolları yaparken hafif raylı sistemi düşünerek yapıyoruz. Yeni yerleşim bölgesi üzerine yapılan duble yolda hafif raylı sistemi için 15 metrelik kamulaştırma yaptık" şeklinde konuştu.

Adapazarı şehir içinde acilen iki üst geçide ihtiyaçları olduğunu kaydeden Başkan Duran, Sigorta ve Gima kavşaklarına kısa süre içinde üst geçit yapacaklarını belirterek, şehir içi girişinin bu sayede rahatlayacağını söyledi. Başkan Duran, şehir içinin ulaşımı için 30 otobüse ihtiyaçları bulunduğunu vurgulayarak, bunun için yaklaşık 6 trilyonluk kaynak gerektiğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 11:06:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?