23
Mayıs
2024
Perşembe
AKYAZI - SAKARYA

Karaca, mera açılışında

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde başlatılan mera alanlarının ıslah edilmesi çalışmaları çerçevesinde, Akyazı'nın Bedir Tahir Bey Köyü’nde yapılan törende 785 hektarlık mera ıslah edilerek hizmete girdi.

Bedir Tahir Bey Köyü’nde düzenlenen törene, Sakarya Valisi Nuri Okutan, TEMA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Karaca ve çok sayıda davetli katıldı. Törenin ilk konuşmasını yapan Akyazı Kaymakamı Hasan Karahan, ülkemiz için hayvancılığın vazgeçilmez unsurlardan biri olduğunu ifade ederek, "Akyazı hayvancılık konusunda 10 bin dönümlük arazisi ile öncü olacak bir ilçedir. Hayvan ırklarının ıslahı ve verimliliği vazgeçilmez bir gerçektir ve hayvancılığın gelişmesi için meralar büyük rol oynar" dedi.

Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar ise, rekabetçi ve sağlıklı bir hayvancılığın önemli şartlarından birinin kaliteli hayvan ırkı olduğunu vurguladı. Çakar, "Yerli ırkların belli bir potansiyelin üstüne çıkması mümkün değildir. O halde yapılacak tek şey var, bu ırkların genetiklerini, aşılama ve tohumlama yönetimi ile potansiyellerini artırmaktır. İkinci şart ise hayvan sağlığı ve ahır yapısıdır. Burada meralar önem kazanıyor. Bakım ve beslenme konusuna ağırlık verilmeli. Yem bitkisi konusunda devlet son yıllarda desteğini artırdı" dedi.

Sakarya’nın topraklarının sanayi ve hayvancılık konusunda yeterli olduğunu ifade eden Çakar, "Tarım alanlarının korunması konusunda herkes duyarlı olmadır" diye konuştu.

"TARIM VE SANAYİ BİRLİKTE GELİŞMELİ"

TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Karaca da yaptığı konuşmada, Türkiye’de meraların bir envanterinin bulunmadığını ifade ederek, "Meralar her geçen yıl kullanılamaz hale geliyor. Sağlıklı hayvancılık için meralar büyük önem taşıyor. Türkiye’de 12-15 milyon hektar mera olduğu söyleniyor. Ancak bunun en az 5 milyon hektarı sıfıra inmiş. Bir gerçek var ki, bunlar ıslah edilemez duruma gelmiş. Bunun bir yolu var. Hayvan yemini geliştirmek. Aksi takdirde insana hayvanını meraya sokma diyemezsiniz. Meralar arıların polen yapımı için, organik et üretimi için önem taşır. Yürüyen, otlayan hayvanların getirdiği yarar da var" dedi.

Sakarya Valisi Nuri Okutan da, Sakarya’nın sanayileşmeye mahkum bir il olarak gözüktüğünü ancak durumun daha farklı olduğunu söyledi. Coğrafi konumu, tüketim kentlerine yakınlığı ve altyapısının yanında ekolojik yapısı nedeniyle Sakarya’nın tarıma yatkın bir il olduğunu belirten Okutan, ’’Sanayi tarımın alternatifi değildir. Sakarya tarım ve sanayi ile birlikte gelişecektir’’ diye konuştu.

Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması gerektiğini ifade eden Vali Okutan, "Biz bir taraftan sanayileşeceğiz, diğer taraftan da doğayı, çevreyi koruyarak çalışmalar yapmak zorundayız. Bu nedenle süs bitkiciliği, mera ıslah projeleri, hayvancılığı gündemde tutuyoruz. İmar, çevre, turizmle ilgili master plan çalışmaları yapıyoruz. Sakarya’da tarım mı, sanayi mi? İkisi de birbirinden ayrılamaz. Sakarya tarım, hayvancılık, beyaz et, sanayi, ihracat gibi konularda önemli bir yerdedir. Mera ıslah çalışmalarında da önemli yol aldık. Artık arazi toplulaştırma çalışmalarına ağırlık vermeliyiz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 785 hektarlık meranın açılışı diğer illerle aynı anda gerçekleştirildi.


 

 

.
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2005 Cuma 16:35:43
Güncelleme :26 Ekim 2005 Çarşamba 10:24:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?