19
Mayıs
2024
Pazar
FERİZLİ - SAKARYA

Ferizliler ağaç katliamına isyan etti

Sakarya’nın Ferizli İlçesi’nde, ’İstihkam Tepesi’ olarak adlandırılan bölgede, demir madeni aramak için özel bir şirket tarafından ormanların kesilmesi üzerine ilçe halkı eylem yaptı.

Bin 300 dönüm araziden oluşan tamamı ormanlık olan bölgeye gece gelen şirket görevlileri, 10 dönüm arazi üzerinde bulunan çam ağaçlarını kestikten sonra kepçe ile kazarak maden aradılar. Ağaçların kesildiğini ilçe halkından öğrenen Ferizli Belediye Başkanı Hüseyin Kaşkaş, görevli zabıta ekiplerini bölgeye göndererek şirkete ait kepçeyi mühürledi ve şirketin faaliyetini durdurdu. Şirketin çalışmasını durduran Başkan Kaşkaş, Belediye Meclis üyeleri, sivil toplum temsilcileri ve ilçe halkını yanına alarak, şirketin maden aradığı bölgede eylem yaptı. Başkan Kaşkaş, Belediye Meclis üyeleri ve vatandaşlar, şirketin ağaçları kestikten sonra kepçe ile kazdığı derin çukuru kapattı.

Ferizli Belediye Başkanı Hüseyin Kaşkaş, ağaç kesiminin devam etmesi durumunda, ilçenin heyelan tehlikesi ile karşı karşıya olacağını söyledi. Başkan Kaşkaş, şirket çalışanlarının gece gizlice gelerek ağaçları kestiği yönündeki haberi alır almaz, zabıtalarını göndererek şirkete ait kepçeyi mühürlediklerini belirtti. Başkan Kaşkaş, "Burada maden aramak uğruna ormanlarımız katlediliyor. Benim Belediye Başkanı olarak bu olaydan haberim yok. Kimse bana haber vermeden gizlice gelip ağaçları kesmiş. Olayı duyunca şirketin kepçesini mühürlettim. Bana hiç bir resmi belge ile müracaat etmeden bu işi yaptılar. Sonra bana belge getirdiler. Getirdikleri belgelerde, maden aranan yer başka. Aradıkları yer başka buna nasıl izin veriliyor anlamış değilim. Şirketin faaliyetini durdurduk. Şimdi ise mahkemeye başvurup hakkımızı yasal yollardan arayacağız. Hiç bir şey insan hayatından değerli değildir. Burada aradıkları maden her yerde bulunan bir maden, neden burada arıyorlar? Bu ağaçların kesilmesi ile ilçe halkı heyelan tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Bu çalışmanın durdurulması için her yere başvuracağım" dedi.

Vatandaşlarda ağaçların katledilmesine izin vermeyeceklerini, gerekirse tüm ilçe halkının, ağaçların altına dikilerek mücadele edeceklerini söylediler.

iha-feriz
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2004 Pazartesi 22:30:42
Güncelleme :16 Mayıs 2005 Pazartesi 13:57:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?