Sakarya'nın Ferizli Belediyesi, Sapanca Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine yönelik organik tarım konulu bir konferans düzenledi.
Belediye sosyal tesislerindeki konferansa Ferizli Belediye Başkanı Hüseyin Kaşkaş, belediye ve il genel meclis üyeleri, Sapanca MYO Müdürü Prof. Dr. F. Tülay Kızıloğlu, öğretim görevlileri Nurettin Kartal, M. Kemal Çalık, Yüksel Peyzaj şirketinin sahibi işadamı İsmail Kardaş ve Sapanca MYO öğrencileri katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Ferizli Belediye Başkanı Hüseyin Kaşkaş, ilçelerinde bir süre önce süldürülebilir tarım ve ormancılık derneği kurduklarını, bu dernek vasıtasıyla kuzey bölgesi çiftçilerini organik tarım uygulamaları konusunda bilinçlendirmeye çalıştıklarını kaydetti. Kaşkaş ayrıca, belediyenin öncülüğünde ilçede bölge çiftçisini organik tarım konusunda eğitmek üzere pilot bölgelerde organik tarım ürünleri ekimi yapacaklarını ve kuzey bölgesinde organik tarım yapacak çiftçilere belediye ve dernekleri kanalıyla bilimsel ve pazarlama konularında da destek olacaklarını belirtti.
İstanbul Sürdürülebilir Tarım Derneği Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Güllü Demirtaş ise, mevcut tarım alanlarında günümüzde uygulanan sentetik ve kimyevi madde katkılı tarım metotları nedeniyle insanların büyük bir sağlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Sakarya'nın organik tarım uygulamaları için çok müsait olduğunu belirten Demirtaş, "Sakarya'nın GSMH'sının yüzde 22'lik bölümü tarım ve hayvancılıktan sağlanıyor. İlinizdeki tarım arazilerinin parçalı oluşu ve ilkel tarım uygulamaları gibi nedenlerden ötürü yıllardır tarım üreticileriniz ektikleri ürünün maddi karşılığını alamadılar ve bu uygulamalar devam ettiği müddetçe de almaları söz konusu değil" dedi.
Demirtaş, Sakarya'daki tarım arazilerinde mısır, şeker pancarı ekmek yerine organik tarım sertifikalı marul, brüksel lahanası, enginar ve mantar gibi ürünler ekilmesi halinde bu ürünlerin yurtiçi ve dışı piyasalarda çok kolay bir şekilde alıcı bulacağını söyledi. Demirtaş, Sakarya'nın toprak yapısı, kullanılabilir su kaynakları ve İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi tüketici nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerleşim alanlarına ulaşım imkanı olarak yakın olmasının büyük bir avantaj olduğunu belirtti.
Ziraat Mühendisi Selahattin Ensari de, tarım uygulamalarının ülke refahı, nüfusun beslenmesi ve güvenliği noktalarında milli bir politika olduğunu fakat yanlış tarım uygulamaları sonucu ülkemizin, dünyada nüfusuna yetebilir tarım ürünü üreten altı ülkeden birisiyken bu özelliğini yitirdiğini belirterek, "Türkiye için tarım konusunda tehlike çanları çalmaktadır" dedi.
Ensari, hormonlu tarım ürünlerinin günümüzde halk sağlığını tehdit eder hale geldiğini söyleyerek, ülkemizde kanser vakalarındaki artışın altında hormonlu tarım ürünleri uygulamasının yattığını kaydetti. Ensari, "Dünyadaki gelişmiş ülkeler bir milli politika anlamında organik tarım uygulamalarına yönelmişlerdir. Gelişmiş ülkelerde devlet kurumları, üniversiteler ve aydın çevre organik tarım konusunda üreticiye alt yapı, bilimsel, finansman ve pazarlama konularında destek verirken bir yandan dan tüketiciyi bilinçlendirme noktasında yasal düzenleme ve çalışmalar yapmaktadırlar. Ülkemizde de organik tarım ülkemizin geleceği için bir milli politika olmalı ve bu konuda hükümetler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları çiftçimizi bilinçlendirip yönlendirmelidir" diye konuştu.
Ensari, Ferizli Belediyesi'nin organik tarım konusunda yapmış olduğu çalışmaların kendisini bu konuda ümitlendirdiğini söyledi.
.
Yayın Tarihi :
5 Nisan 2006 Çarşamba 19:00:15