20
Mayıs
2024
Pazertesi
GEYVE - SAKARYA

Akdoğan Sulama Göleti tamamlanıyor

Sakarya Valiliği İl Özel İdaresi, küresel ısıma nedeniyle yaşanan kuraklığa göletlerle önleyecek. 

2008 yılı yatırım programında gölet yapımı için 4 milyon YTL pay ayıran İl Özel İdare, 9 adet sulama, 2 adet de hayvan içme suyu göletinin yapım çalışmalarına hızla devam ediyor. 

İnşaatına geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlanan, Geyve Akdoğan ve Kaynarca Turnalı Sulama Göletleri, Eylül ayında tamamlanacak. Akdoğan ve Turnalı göletleri; Ekim ayında yağışlarla birlikte su tutmaya başlayacak. Özel İdare ayrıca, tüm imkanlarını seferber ederek her yıl iki yeni hayvan içme suyu göleti yapmayı hedefliyor. Bu yıl da Özel İdaresi iş makineleri ve iş gücü kullanılarak Merkez Dağyoncalı ve Taraklı Karagöl Yaylası Hayvan İçme Suyu göletleri yapıldı. Sakarya'da bu 4 yeni göletle birlikte tarım alanlarının verimliliğini artıracak büyük ölçekli sulama göleti sayısı 9'a, köylerdeki hayvanlara içme suyu temini edilen gölet sayısı da 14'e ulaştı. 

Özel İdare bu yıl da iki büyük ölçekli sulama göletinin yapımına başladı. Proje çizimi, kamulaştırma, ihale gibi resmi prosedürlerin tamamlandığı Ferizli Nalköy ve Taraklı Kayaboğazı göletleri hizmete girmesiyle, Sakarya'da sulanan tarım arazileri miktarında yüzde 100'lük artış olması bekleniyor. Her iki göletin de 2009 yılının son aylarında tamamlaması hedefleniyor. 

Bu arada 2008 gölet programında yer alan diğer 5 gölette de yoğun çalışmalar sürüyor. Hendek Karatoprak, Geyve Hisarlık, Söğütlü Kantar, Kaynarca Topçu ve Merkez Beşevler Meşeli Göletleri'nde de, temel sondaj, kil dolgu malzeme etüdleri, kamulaştırma ve proje çalışmaları devam ediyor. İl Özel İdare; bu 5 önemli göletin 2009 yılında ihale edilerek yapımına başlanılmasını hedefliyor. 

Özel İdaresi sulama tesislerinden, il genelinde 53 bin dekar tarım arazisinde sulama yapılabiliyor. Yeni inşa edilecek göletlerle birlikte sulama yapılacak arazilerin, yüzde 170 artışla 127 bin dekara çıkarılması amaçlanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 16:13:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?