19
Mayıs
2024
Pazar
GEYVE - SAKARYA

Geyve: Şiddetli don, köylünün emeğini alıp götürdü

Adapazarı’nda geçtiğimiz hafta özellikle Geyve ve Pamukova İlçelerinde görülen don nedeniyle 19 köydeki meyve bahçelerinin yüzde 80’i hasar gördü.

Pamukova ve Geyve İlçelerinde 3-4 Nisan tarihleri arasında etkili olan don olayı, bölgede kurulu olan 4 erken uyarı cihazının, 15 dakika arayla merkeze veri göndermesine rağmen, hafta sonu mesai olmaması nedeniyle verilere bakılmaması çiftçiyi perişan etti.
Sakarya İl Tarım Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre 3-4 Nisan tarihlerinde Pamukova ve Geyve’de meydana gelen don olaylarında 19 köyün meyve bahçelerindeki ağaçların çiçekleri hasar gördü. Özellikle şeftali, kiraz, erik ve ayva gibi meyve ağaçları zarar gördü. Yapılan tespit sonunda 19 köyde 550 çiftçiye ait 6 bin 700 dekar meyve bahçesindeki mahsulün yüzde 80’inin yandığı(kuruduğu) belirlendi.

Tarım Müdürlüğü tarafından 2 yıl kadar önce bölgedeki ekili alanlarda, olası iklim şartlarını tespit etmek için 4 tane erken uyarı cihazı koyuldu. Bu cihazlar don olayını tespit ederek merkeze bildirdi. İddialara göre Pamukova İlçesi’ne bağlı Özbek, Hayrettin Köyleri ile Geyve İlçesi’nde bulunan cihazlar 15 dakikada bir verilerini merkezde bulunan bilgisayara aktardı. Ancak 3 ve 4 Nisan tarihinin hafta sonuna rastlaması sonucu, mesai olmaması nedeniyle veriler fark edilemedi. Tarım Müdürlüğü Ziraat mühendisleri "Bu don olayı tahmin edilseydi bahçelerde çiftçilerin ateş yakarak önlem alabileceklerini söylediler. Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar ise konuyla ilgili olarak iddiaları yersiz bulduğunu söyledi.

SAKARYA-(İHA)
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2004 Perşembe 12:12:46
Güncelleme :12 Nisan 2005 Salı 11:42:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?