18
Mayıs
2024
Cumartesi
GEYVE - SAKARYA

Taş ocağına tepki

Sakarya'nın Geyve ilçesindeki Beşiktaş Vadisi üzerinde açılması planlana taş ocağı bir grup dağcı, izciler ve Akıncılar köyü halkı tarafından protesto edildi.

Sakarya'dan otobüslerle Geyve ilçesi Akıncı köyüne gelen 150 kişilik izci gurubu ve bir grup dağcı, köy halkı ile birlikte taş ocağı açılması planlanan Beşiktaş Vadisi üzerinde toplandı. İzcilerle birlikte pankart açan köy halkı taş ocağının açılmasına tepki gösterdiler.

Pankartlarla protestolarını sürdüren çoğu çocuklardan oluşan izci gurubu protesto gösterisinin ardından, taş ocağının açılması planlanan Beşiktaş vadisine bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Akıncılar Köyü muhtarı Cevat Korkmaz, köy
halkı olarak taş ocağının açılmaması için mücadele ettiklerini ancak taş ocaklarını açmak isteyen şahısların da ocağı faaliyete geçirmek için yoğun bir mücadele verdiğini söyledi.

Kokmaz açıklamasında, "Köye taş ocağı açılmaması için toplanan imzaları içiren bir dilekçeyi Başbakanlığa verdik. Valilik bir komisyon oluşturdu. Bu komisyon bölgeye gelerek inceleme yaptı ve rapor tuttu. Yatırımcının bütün kamu kurum ve kuruluşlarından izin alması durumunda taş ocağı açabileceği belirtildi. Biz mücadele ediyoruz, yatırımcı da mücadele ediyor. 2004 yılında çıkarılan bir kanun gereğince bakanlığın arama izni verdiği alanlarda girişimcilerin arama yapabilmeleri için çevre halkından izin sormuyorlar. Köy halkı ve muhtarlık olarak köyümüze taş ocağı açılıp açılmaması konusunda bize görüş sormuyorlar. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü köyümüzde inceleme yaptı. Kurulması muhtemel taş ocağının çevreye zararı olmayacağı görüşü belirtilmiş, biz ise köy halkı olarak çevreye mutlak surette zararı olur diyoruz'' dedi.

Girişimlerinin devam edeceğini kaydeden Korkmaz, yasal sınırlar içinde haklarını arayacaklarını ifade etti. Protesto yürüyüşüne katılan çocuklar da temiz bir doğa ve temiz bir çevre bırakmak ve doğaya sahip çıkmak adına yürüyüşe katıldıklarını söyledi. Köylülerle birlikte 2 saat süren bir doğa yürüyüşü gerçekleştiren izciler daha sonra köyden ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 22:14:25
Güncelleme :7 Mart 2009 Cumartesi 22:29:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?