26
Mayıs
2024
Pazar
KARAPÜRÇEK - SAKARYA

Fındığın yerini enginar aldı

KARAPÜRÇEK'TE FINDIĞIN YERİNİ ENGİNAR ALDI

Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde enginar yetiştiriciliği yüz güldürüyor.

Yüksel mahalesinde enginar yetiştiriçiliği yapan Ali Murat Boya, 20 dönüm arazide enginar yetiştirip Türkiye'nin birçok bölgesine gönderiyor.

Ekim ayından bu yana enginar hasadı yaptıklarını ifade eden Boya, “Bölgenin yarımada olması, toprak ve havanın enginar yetiştirmeye uygun olması nedeniyle Türkiye'nin en güzel enginarları burada yetişiyor. Birçok bölgede enginar var ama tüketiciler Karapürçek enginarını tercih ediyor" dedi.

Karapürçek'nin enginar yetiştiriciliği bakımından çok şanslı bir bölge olduğunu belirten Boya, “Bilindiği gibi enginarın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri oldukça fazla. Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini uzmanlar vurguluyor. Doktorlar insan vücudundaki diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak, vücuda dinçlik verip dinlendirdiğini söylüyor. Uzmanlar, enginarın beyin yorgunluğunu çabucak geçirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığını, şeker hastaları için de çok faydalı olduğunu, mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishali durdurduğunu belirtiyor" diye konuştu.

Enginarın sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olduğunu bildiren Boya , ailece güne enginar yiyerek başladıklarını, gün içinde sadece kendisinin 15 baş enginar tükettiğini kaydetti.

Çorbası, salatası, dolması, zeytinyağlı yemeği yapılan enginarı saklarken kararmasını önlemek için limon suyu ilave edilmiş su dolu bir kapta bekletilmesi gerektiğini ifade eden Boya, enginarın suyunun atılmamasını önererek, minerallerin bulunduğu bu suyun çorba yapımında kullanabileceğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2010 Çarşamba 12:03:02
Güncelleme :2 Haziran 2010 Çarşamba 12:35:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?