19
Mayıs
2024
Pazar
KARAPÜRÇEK - SAKARYA

GDO karmaşası!

KARAPÜRÇEK ZİRAAT ODASINDAN GDO AÇIKLAMASI

Karapürçek Ziraat Odası Genel Sekreteri Ömer Yıldırım, son günlerde Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalı ürünlerle (GDO) ilgili haberlerde halkın kafasının karıştığını söyledi.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, halkın bilgi kirliliğinden ve eksikliğinden sebze ve meyve tüketiminde tereddüt yaşadığını kaydetti. Yıldırım, bu konuyla ilgili olarak vatandaşların Ziraat Odasına geldiklerini ve sıkıntılarını anlattıklarını ifade ederek, “Vatandaşlarımıza meyve ve sebzeleri temizledikten sonra rahatlıkla tüketebileceklerini söylüyoruz” dedi.

Türkiye'de meyve ve sebzelerin üretimden tüketime kadar devlet kontrolünde olduğunu belirten Yıldırım, “GDO'yla ilgili çıkan haberlerde sebze ve meyvelerin bu grupta ki ürünlerdenmiş gibi işlenmesi ve gösterilmesi de halkımızda tedirginliğe neden oluyor. Oysa GDO grubunda sadece mısır, soya, pamuk, kanola bitkileri bulunuyor ve bunlardan elde edilen ürünler Tarım ve Sağlık Bakanlığının kontrolündedir” diye konuştu.

Tarım Bakanlığından ürünlerin üzerindeki etiketlendirmede “bu ürün GDO'suzdur” yazısının yer almasını beklediklerini söyleyen Yıldırım, “Ürünlerde 'bu ürün domuz eti, domuz yağı, alkol içermez' gibi ibarelerin aynısının, 'bu ürün GDO'suzdur' olarak yazılmasını istiyoruz. Çünkü bu etiketlendirme hem halkın bilinçlendirilmesi hem de art niyetli firmaların yaptırımla karşılaşması olacaktır. Bu çalışma Almanya, Fransa, Belçika gibi Avrupa Birliği ülkelerinde ürünler üzerinde hayata geçirilmiştir” dedi.

Yıldırım, 1998 yılında Tarım Bakanlığının aldığı kararla Türkiye'de GDO'lu tohum ekilmesi, ürün yetiştirilmesi ve hatta GDO'lu ürün sokulmasını tamamen yasakladığını belirterek, tarla ve bahçe bitkilerinin hibrit tohumlarının, GDO'luy muş gibi anlatılmasının yanlış olduğu ve ikisinin farklılıklar içerdiğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2009 Çarşamba 11:29:00
Güncelleme :11 Kasım 2009 Çarşamba 23:50:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?