30
Mayıs
2024
Perşembe
KARASU - SAKARYA

Karasu sahilinde dev dalgalar

Sakarya'nın Karasu ilçesinde sahilde bulunan 4 ev Karadeniz'in azgın sularıyla yıkıldı. Karadeniz'de su seviyesinin yükselerek sahilde bulunan evlere kadar gelmesi 300 evi tehdit ediyor. 

Karasu ilçesinde Karadeniz'in su seviyesinin yükselmesi sonucu sahilde bulunan 4 ev yıkıldı. Karasu'da 1950'li yıllarda belediye tarafından parsellenerek satılan, ancak imar izni olmayan sahil kıyısına yapılan çok sayıda ev Karadeniz'in hırçın dalgaları karşısında yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bölgede 1994 yılında yapımına başlanan liman ve mendirek nedeniyle dalgaların yönünün değiştiği ve kumsalın daraldığı iddia ediliyor. Kumsalın daralması nedeniyle yapıldıkları zaman kıyıdan 70-80 metre uzaklıkta olan yazlıklar, denize sıfır hale geldi. Sakarya Nehri'nin getirerek kıyıya yığdığı kumlarla doğal bir koruma alanı içinde kalan evler liman ve mendirek inşaatının başlamasıyla birlikte yönü değişen akıntı ve dalgaların daralttığı kumsalın üzerinde kaldı. Belediye plajı ve liman arasında dalgaların altını oyarak yıktığı 4 yazlığın dışında, bölgede yaklaşık 300 yazlık yıkılma tehlikesi yaşıyor.
Liman ve mendirek inşaatından sonra su seviyesinin yükseldiğini söyleyen bölge sakinlerinden Necmettin Aydın, "Benim bitişiğimdeki ev iki hafta önce yıkıldı. Evlerimiz daha önce denizden 70-80 metre uzaktaydı. Ancak liman ve mendirek inşaatının başlamasıyla birlikte sular evlerimize kadar geldi. Dalgalar nedeniyle 4 ev yıkıldı. Liman ve mendirek inşaatı Sakarya Nehri'nin kumlarının buraya yığılmasını engelliyor. Yetkililer önlem almıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık" dedi. 

TEHLİKE YOK 

Karasu Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yavuzyiğit ise sular altında kalan evlerin gecekondu olduğunu ifade ederek, "Karadeniz'de zaman zaman böyle gel git olur. Ancak sanıldığı kadar büyük tehlike yok. Bu sular altında kalan yerler de gecekondu tabir ettiğimiz kimsenin oturmadığı, yaz aylarında kullanılan baraka türünde yerler. Öyle söylendiği gibi yazlık evlerin tehlike altında olması gibi bir durum yok" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2008 Cuma 12:27:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?