30
Mayıs
2024
Perşembe
KARASU - SAKARYA

Termik santrale tepki

Sakarya'nın Karasu ilçesinde termik santral kurulmasına yönelik çalışmalar yapılması sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu. 

Karasu Sivil İnisiyatfi Grubu, Adapazarı Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyerek termik santral kurulmasını istemediklerini bildirildi. Grup Başkanı Enver Albayrak, Karasu'da termik santral kurulmaması için kararlı olduklarını belirterek, "Herşeyi ama aklınıza gelebilecek herşeyi göze aldık, hapis dahil. Kendimizi Greenpeace örgütü üyeleri olarak görüyoruz. Bu konuda ne gerekiyorsa yapacağız. Daha önce uluslararası bir firma bu konuda girişimde bulundu, onu defettik. Bundan sonra gelecek belaları da defetmeyi biliriz" dedi. 

Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu ise, gerçekten santral yapılacaksa bunun doğaya dönük, doğaya zarar vermeden hidrolik santraller yapılmasını istedi. Bölgenin buna uygun olduğunu anlatan Şenoğlu, şöyle konuştu: "Rüzgar enerjisinden faydalanılsın, güneş enerjisinden faydalanılsın. Termik santraller bitkisel örtüyü yok etmenin en büyük sebeplerinden biri. Termik gazlar yağmurla birleştiğinde toprağa, bitkiye asit olarak düşmektedir. Asit olarak düştüğünde bitki bitecek yaprak bitecek. Toprak da toksit madde birikmiş olacak. Bitki örtüsü bittiğinde orada oksijen olamayacak." 

Doğanın olumsuz etkileneceğini anlatan Şenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anlamadığım bir şey var. Karasu'yu hem turizm bölgesi ilan ediyorsunuz arkasında termik santraller vadisi yapmak istiyorsunuz. Bu ateşle barutun yan yana durması gibi bir olay. Bunu hangi mantıkla yapıyorlar anlam veremiyoruz." 

Grup üyesi kimya mühendisi Şakir Şen de, Zonguldak Işıkveren'de termik santral olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bu alanda denizin üstünün rengi farklı. O alanda balık olma şansı yok. Sonra linyitin kullanıldığı Kütahya Tunçbilek'te santral var. Kullanılan linyitin yarısı kül bırakıyor. Küller kül dağları oluşturuyor. Bunlar çam ormanlarına veriliyor. Kül dağları oluşup ormanın üstünü kaplıyor. Yolda yürüyemiyorsunuz." 

Karasu'da Türkiye'nin en güzel, en geniş, en güzel kumsalları olduğunu belirten Şen, konuşmasını şöyle tamamladı: "Hatta bu kumsallar dünyadaki kumsallarıyla kıyaslanıyor. Geçenlerde Kalkavan Grubu geldi termik santral kurmak için. Onlarla çok kalabalık bir toplantı yaptık. Güzel anlattık tepkimizi. Onlar haklısınız biz Beşiktaş'ta oturuyoruz. Beşiktaş'ta bir şey yapılırsa biz müdahale etmek hakkımızı buluyoruz. Siz burada oturuyorsunuz sizi haklı buluyoruz. Ancak bizi milletvekilerimiz biraz cesaretlendirdi anlamına gelecek cümleler kullandı. Ulusal basında benzer ifadeler kullandılar."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 17:42:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Erdal Bıçakcı IP: 78.176.123.xxx Tarih : 11.11.2008 10:23:34

İlçesine termik santral yaptıran halkına ihanet ediyor demektir. Son yıllarda dünyanın sayılı kumsallarından birine sahip olna karasu belediye eliyle cehemene dönüştürülmeye çalışılıyor. Ama halk da bilinçsizce hala bu zihniyete destek vermeye devam ediyor. Halka ahirette cenetti öenerenler para için tüm güzellikleri yok ediyorlar.