16
Mayıs
2024
Perşembe
KARASU - SAKARYA

Ucuz arsa ve yazlığın yıldızı

Ucuz arsa ve yazlık arayanlar için parlayan iki yıldız...

İstanbul'a 2-2.5 saat mesafede yer alan Sakarya'nın Karasu ve Kocaali ilçeleri, 55 kilometre boyunca uzanan kumsalı, doğasıyla yazlık ve arsa yatırımcılarını çekiyor.

10-15 bin YTL'den başlayan arsalar, 30 bin YTL'den başlayan yazlıklar var. Karasu; inşaası süren liman ve serbest bölgeyle de sanayi yatırımını çekiyor. Karadeniz Otoyolu da yatırım yapanı güldürecek bir faktör olarak gösteriliyor.
Büyük Marmara depreminden sonra Adapazarı halkının kaçış noktalarından biri olan, son yıllarda da yoğun arsa ve yazlık yatırımını çeken Karasu, Sakarya nehrinin Karadeniz ile buluştuğu noktada yer alıyor. Bozulmamış doğaya sahip; yeşil ve maviyi içinde barındıran Karasu'nun yanı sıra hemen bitişiğindeki Kocaali de, son yıllarda özellikle villa tipi yapılaşmayla dikkat çekiyor. Güneyde yazlığı olanların bile ikinci yazlık adresi olmayı başaran Kocaali, denize sıfır villalık arsa cenneti olarak dikkat çekiyor. İki ilçe, yerli ve yabana yatırımcının dikkatini çekmeye başladı.


CAZİBE MERKEZİ OLUYOR


Karasu'da 1996'da başlayan liman inşaatının yüzde 80'i tamamlandı. Bata Karadeniz'in en büyük tersanesinin proje çalışması bitirildi ve yer tahsisi yapıldı. Karadeniz otoyolu ilçe sınırlarından geçecek. Karasu'dan geçecek olan Arifiye-Karadeniz Ereğli demiryolu bağlantı güzergahı belirlenerek zemin etüdü çalışmaları tamamlandı. Kurulacak olan İpek Yolu Serbest Bölgesi, Karasu sınırları içerisinde. Bu gelişmeler, Karasu'yu cazibe merkezi haline getirmişti. 55 kilometrelik, dünyanın en uzun kum sahillerinden biri var.


Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ise en büyük longozu (su basar ormanı) olan Acarlar Gölü de burada. Rafting imkanı sunan dereye; Küçükboğaz Gölü ile olta balıkçılığına müsait Karasu, Yenimahalle ile de mersin balığının anavatanı. Sakarya Nehri'nin denizle buluştuğu noktadaki balık lokantaları ve doğa yürüyüşü (trekking) olanağı sunan Kızılcıktepe ile Karasu, eşsiz bir sahil kenti.

KOCAALİ'DE İMAR İZNİ YÜZDE 25


Kocaali kumsalında her eve yüzde 75 yeşil alan düşüyor. Doğal görüntünün korunmasına özen gösteriliyor. İnşaat ruhsatları arsanın zeminden yüzde 25'ine ve 2 kat artı çatı karına izin veriliyor. Yapılar dubleks ya da tripleks. Denize "sıfır" tabir edilen arsalar ve evlerle deniz arasmda, yol ve bahçe payı ile birlikte 120-140 metrelik kumsal bulunuyor.
Karasu ve Akçakoca'daki sanayileşme, Kocaali'yi villa yapılaşması için daha değerli hale getiriyor. Emlak fiyatlan artışa geçti. Arsaların metrekaresi 50 YTL'den başlıyor. Arsalarm metrekare fiyatı 100 YTL'nin üzerine çıkabiliyor. Site içinde yazlıklar 65-150 bin YTL. Villa fiyatları ise 70-250 bin YTL. Kocaali son yıllarda özellikle Anadolu yakasındaki İstanbullular için önemli bir yazlık adresi olmayı başardı.


KARASU'DA DENİZE SIFIR ARSALARA SADECE TURİSTİK TESİS İMARI


Karasu'da Sakarya Nehri ile liman arasındaki bölgede imar uygulaması yüzde 25 ve 2 kata kadar çıkma izni veriliyor. Liman bölgesinden merkeze doğru ise imar yüzde 40 ve 3 kata kadar çıkılabiliyor. Denize sıfır konumdaki arsalar turistik tesis alanlarına ayrılmış olup, mesken kurulmasına izin verilmiyor. Genelde daireler 60-80 metrekare. Karasu'da arsaların metrekaresi 20 YTL ile 200 YTL arasında değişiyor. Tapulu daireler ise 30-70 bin YTL arasında değişiyor. Müstakil villaların fiyatı da 100-150 YTL.


İSTANBUL'DA DOĞUM YAPIP AKŞAM OLMADAN GERİ DÖNDÜ


Sakarya'nın Karadeniz sahilindeki iki ilçesi Karasu ve Kocaali'yi; İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Zonguldak'ta oturanlar da gündemine almaya başladı. TURYAP Kocaali Temsilcisi Burak Ak, "İstanbullular ve Ankaralılar çoğunlukta. Güneyde yazlığı olan da alıyor. 5 kişiye sattıysam, 3'ü güneyde yazlığı olanlar. İstanbul'a özel araçla 2 saat. Bir jinekolog tanıdığım var. Sabah telefon geldi. Arabasına atlayıp gitti, İstanbul'da doğum yaptırdı, akşam olmadan geldi" diyor.


Karasu-Akçakoca hattı, son yıllarda ucuz yazlık ve arsa alımı düşünen İstanbulluların da dikkatini çekmeye başladı. Özel araçla; Anadolu yakasından yaklaşık 2 saat, Avrupa yakasından ise 2.5 saatte ulaşılan Karasu ve Kocaali'deki emlakçılar, devam eden yatırımların bölgeye önümüzdeki yıllarda prim yaptıracağını iddia ediyor. TURYAP Kocaali Temsilcisi Burak Ak, bölge hakkında ilginç bilgiler verdi.


MELEN ÇAYI SINIRDA


Kocaali Turizm Kültür Derneği Başkam da olan Burak Ak, "Sahilimiz tamamen kum. Sakarya'nın Karadeniz'e döküldüğü noktadan itibaren Akçakoca'ya kadar yaklaşık 55 km'lik kum sahil var. Kocaali'nin sahili de 7 kilometre. Kocaali bakir kaldı. Belediye bahçe nizamına özen gösteriyor. Yapılar dubleks veya tripleks. Bu nedenle, Karasu'ya nazaran evler biraz daha değerli" eliyor.


"Kocaali, Marmara ve Batı Karadeniz bölgesi sınırında" diyen Burak Ak, şöyle devam ediyor:
"İstanbul'a su sağlayacak Melen Çayı, bizim Düzce-Akçakoca ile sınırımızı oluşturuyor. Melen'in çoğu Kocaali tarafında. Arsa fiyatları yükselmeye başladı. Melen ağzmda yoldan aşağısı, kıyı çizgisi imara kapalı; Daha önce evler yapılmış. Bu insanlara bir ceza ödemeleri karşılığı izin verildi. Turizm Kültür Derneği olarak hedefimiz, buraya çekeceğimiz insanların ormanı, Melen Çayını ve denizi bir arada kullanması. Bizi sadece deniz olarak bilenler var. Hatta Kocaeli ile karıştıran çıkıyor. Postalarm karıştığına tanık olduk. Kocaali'nin mektupları yanlışlıkla Kocaeli'ye gitti. Kocaali'de büyük potansiyel var. Şu an ilçede 2 bin yazlık var. Karadeniz Otoyolu ilçeden geçecek. Karasu ve Akçakoca'da sanayi tesisleri kuruluyor. Bu tesisler emlak fiyatına etki ediyor. Ev veya arsa alanların çoğu İstanbullu ve Ankaralı. Sonra Zonguldak geliyor. Son yıllarda yazlık alanların çoğunun Ege ve Akdeniz'de de yazlığı var. 5 kişiye sattıysam, 3'ü güneyde yazlığı olan insanlar."


SiGORTACI 09.00'DA GELDİ


"Güney uzak diye buradan alıyor. İstanbul'a özel araçla 2 saat. İlginç iki örnek var: Burada yazlığı olan bir jinekologa sabah telefon geldi. Arabasına atlayıp İstanbul'a gitti. Hastanede doğum yaptırdı ve akşam olmadan geri döndü. İlginç bir olay daha: Bir dönem sigortacılık da yaptım. Birkaç yıl ona Bostancı'da oturan bir sigortacı, Kocaali'ye i« gezisi için geldi. Sabah 09:00'da ben iş yerimi açmadan gelmiş, beni bekliyordu. Bana, 'Ber İstanbul'da da işe bu kadar zamanda gidiyorum. Böyle erken geleceğimi tahmin etmedim' dedi. O da şaşırmıştı, ben de... Kocaali'yi iyi tanıtabilirsek daha da gelişecek Karasu daha şanslı. Kocaali'nin bazı bölgeler için insanlar, 'Ben bu yola arabamı sokmam' diyor. Yatırımlar gecikti. Bazı site sakinleri kendi yollarım yaptı."


YATIRIMLAR GELDİKÇE FİYATLAR ARTABİLİR


TURYAP Kocaali Temsilcisi Burak Ak, "Karasu ve Kocaali gelişiyor. Karasu daha kalabalık. Karasu yazın 100 bin nüfusa yaklaşıyor. Karasu'da her kesimden insan ev alıyor. Kocaali'de ise evler ya dubleks ya tripleks. Bu yüzden daha pahalı. Karasu'ya yapılan liman ve tersaneden dolayı arsa arayan şirketler var" dedi. Burak Ak, "Sahile 1-2 kilometre mesafedeki tepelere site kurmak için arsa arayan var ama buralar fındıklık. İmara açık değil. Kadastro çalışması sürüyor. Yanyana 3-4 küçük parseli alıp üzerine ev yapmak isteyen arkadaşlar ve akrabalar da çıkıyor" diye konuştu.


Turizmde de büyük potansiyel vaat eden Kocaali'de nitelikli tesis yok gibi. Türkiye'nin ilk turizm otelcilik okullarından biri, sonra Otağ Otel olmuş... O otel Kocaali'nin tanıtımına katkı sağlamış. Bu okulu işletenler sahile de ilk siteyi kuranlar olmuş. Sahilde ev yapıldığım duyan ilçe halkının, "Allah'ın kumuna ev mi yapılır" diye şaşırdığı hâlâ konuşuluyor. Bu ilk sitenin ardmdan yazlık siteler birbirini izlemiş. Site sakinleri zaman zaman elde zıpkınla dize kadar denize girip kalkan avlıyor. Dışarıdan görenlerin ilgisini çeken bu durum, ilçe sakinleri için olağan bir durum.

hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 13:39:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Erdal Bıçakcı IP: 88.251.105.xxx Tarih : 31.10.2007 16:39:10

Haberiniz palavra. Güzelim sahil önce liman sonra tersane ile öldü. Sıra geldi Denizköy sahiline oraya da Demirçelik, boru fabrika- ları inşaat yapmaya başlıyor. Çevre felaketi bekleniyor karasu da