15
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇERKEZKÖY - TEKİRDAĞ

S.O.S. Çevre Gönüllülerinden eylem

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren 2 fabrika, çevrecilerin eylemine sahne oldu. S.O.S. Çevre Gönüllüleri tarafından gerçekleştirilen eyleme, Hema Endüstri A.Ş.'de çalışan yaklaşık 300 işçi de alkışlar, sloganlar ve dövizlerle destek verdi. 

Çerkezköy OSB'de faaliyet gösteren Gazioğlu Un ve Henateks fabrikalarının çevreye zarar verdiğini iddia ederek, her iki fabrikanın önünde açıklama yapan S.O.S. Çevre Gönüllüleri'ne aynı bölgede faaliyette bulunan iki fabrikanın komşusu Hema Endüstri A.Ş.'nin çalışanları da destek verdi. Çerkezköy OSB'de Gazioğlu Alüminyum Ticaret ve A.Ş. tesisi sınırları içerisinde un üretmek üzere izin alındığını ancak söz konusu üretim yerine aynı alanda büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan oluşan besi ve üretim çiftliği çalışmaları başlatıldığını öne süren S.O.S. Çevre Gönüllüleri Başkanı Türksen Başer Kafaoğlu, ticari anlamda çalışmaların halen sürdürüldüğünü kaydetti. 

"Edindiğimiz bilgilere göre, çiftliğin hayvan besi ve üretim çiftliği çalışma ruhsatı yoktur" diyen Kafaoğlu, "Organize Sanayi Bölgesi çevresinde çeşitli kimyasal içerikli üretim yapan fabrika ve yaşayan 40 bin nüfusu bulunmaktadır. Rüzgarla çevreye dağılan pis kokudan, bunca çalışan ve bölge sakini son derece rahatsız olmaktadırlar. Organize sanayi bölgeleri, yasadaki tanımına göre sadece sanayi tesisleri için uygundur. Bu nedenle söz konusu çiftliğin kaçak olan işletmesinde üretilen yüzlerce küçük ve büyükbaş hayvan her ne kadar önlem alınmışsa da organize sanayi bölgesinin doğal alıcı ortamlarından olumsuz etkilenmektedir. Böylece ileride topluca hayvan telefleri meydana gelebilir. Bu durum AB standartlarına da aykırıdır" dedi. 

Eyleme maruz kalan ikinci fabrika Henateks Tekstil Fabrikası önünde de açıklama yapan Kafaoğlu'na eyleme destek veren komşu fabrika Hem Endüstri A.Ş.'nin çalışanları da "Kirli Hava Solumak İstemiyoruz" şeklinde slogan atarak destek verdi. 

1994 yılından beri Çerkezköy'de faaliyet gösteren Henateks Tekstil Fabrikası'nın kumaş baskısı sırasında apre işleminde gerekli olan kimyasal madde yerine daha ucuz diye gaz yağı ve zehirli kimyasal kullanılması sonucunda insan ve çevre sağlığını hiçe sayarak çevreye kimyasal pis koku saldığını iddia eden Kafaoğlu, "2004 yılında S.O.S. Çevre Gönüllüleri Platformu'nun ikazından ve yüzlerce kişi ile yaptığı eylemden sonra tesis sahibi sorunu giderme sözü vermiş, kısa bir süre sonra sorun giderilmişti. 

Ancak özellikle son yıllarda çevre sakinlerinin uyarılarına rağmen, tesisin gece vardiyalarında filtresiz ya da bozuk filtre çalıştırması ile çevreye salınan konunun insan sağlığını tehdit ettiği gibi insanlara ve orada çalışanlara huzursuzluk verdiği görülmüştür. Küresel ısınmanın doğal kaynak kirliliklerini ve AB standartlarına uyumun gündemde olduğu son yıllarda bu bir çevre ayıbıdır. İnsan sağlığını ve ekolojik dengeyi tehdit eden böyle bir durumun acil olarak giderilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Çevreye zarar verdikleri yönünde yöneltilen suçlamaları kabul etmediklerini ve komşuları Hema Endüstri A.Ş.'nin fabrikalarının önünde yaptığı eylemin ilk olmadığını dile getiren Henateks Genel Müdürü Ali Taşyürek ise "Şirketimiz 25 yıllık tertemiz bir maziye sahip olup, dünyanın tanınmış markalarına üretim yapan ve bu üretimi yaparken de tüm çevreci unsurları içeren ökotex 100 belgesine sahip bir firmadır. Fabrikamız zaten üretim yaptığımız dünya markalarının tayin ettiği bağımsız kuruluşlar tarafından sık sık denetlenmektedir. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bizimle aynı işi yapan onlarca firma bulunmaktadır. Bizim o firmalardan çevre konusunda hiçbir eksiğimiz yoktur" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2007 Cumartesi 11:20:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?