18
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇORLU - TEKİRDAĞ

Bu domuzluğu kim yaptı?

Hükümetin aldığı karar gereği domuz çiftliklerinin kapatılması Çorlu'da çevre felaketine dönüştü. Çorlu Deresi’ne atılan onlarca ölü domuz, görenleri hayrete düşürüyor. Belediye Başkanı Altan Ersin, olayı sabit bir fikre kapılmadan araştıracaklarını dile getirdi.

Ülke genelindeki domuz çiftliklerinin kapatılması kararının ardından, Çorlu’da bulunan domuz çiftliği, Trakya bölgesindeki domuzların imha merkezi haline getirilmişti. Ancak geçtiğimiz günlerde Çorlu Deresi’ndeki su seviyesinin düşmesiyle ortaya çıkan manzara herkesi şaşırttı. Nereden geldiği belli olmayan ölü domuzlar, derenin sığ bölgelerinde belirince adeta bir çevre felaketiyle karşı karşıya kalındı.

Yapılan ihbarlar üzerine Çorlu Deresi etrafında Belediye Başkan Yardımcısı Soner Demir ve Zabıta Müdürü İbrahim Uncu ile birlikte incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Altan Ersin, "Yeni mevzuata göre kaymakamlığın bize yazdığı yazıda, domuz çiftliklerinin kapatılacağı belirtilmişti. Hatta Çorlu’daki domuz çiftliğine Hayrabolu ve Uzunköprü’deki domuzlar da toplanacak, burada ihaleyi alan firma tarafından kesimleri yapılacaktı. Derede yer alan ölü domuzlar bu firma tarafından dereye atılmış olabilir ya da hastalıklı olanları atmış olabilirler, aklımdan bu da geçiyor. Ancak sabit düşünce içerisine girmeden araştırma yapacağız" dedi. Ersin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birkaç mahalle sakininin de ifade ettiği gibi başka bir yerden kamyonlarla getirilerek de buraya atılmış olabilir. Konuyla ilgili olarak gerekli araştırmayı yapacağız. Çorlu Deresi, çevre kirliliğine maruz kalmış olmasından dolayı seçilmiş olabilir" dedi. Dere etrafına yaklaşan kamyon görüldüğünde 153 Alo Zabıta hattına bilgi verilmesini de isteyen Başkan Ersin, "Konuyla ilgili araştırmayı yapacağız. Sabit bir düşünce içinde değiliz."

SAĞLIK MAHALLESİ, SAĞLIK TEHDİDİ ALTINDA

Derenin Çorlu’dan geçerek Sarılar, Balabanlı, Kırkkepenekli köyleriyle Muratlı İlçesi ve İnanlı Köyü’nden geçerek İpsala ve Ergene Nehri’ne kadar uzandığını ifade eden Sağlık Mahallesi Muhtarı Fethi Güven ise, "Dere nereden geldiği bilinmeyen domuz ölüleriyle dolu. Vatandaşlarımızdan gelen ihbarı değerlendirdik. İhbarın gerçek olduğunu gördükten sonra durumu Çorlu Belediyesi’ne aktardık. Derede yüzlerce domuz ölüsü var. Bu durum yaklaşık 70 bin nüfusa sahip Sağlık Mahallesi’ni büyük bir şekilde tehdit ediyor. Havaların ısınmasıyla beraber hastalıkların yayılması söz konusu, derenin acil olarak ilaçlanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

55 senedir Sağlık Mahallesi’nde oturduğunu ifade eden Ethem Mete de, "55 senedir burada oturuyorum. Derenin halini hiç bu kadar pis görmedim. Dere domuz ölüleriyle dolu. Burada çocuklar oyun oynuyor, böyle olursa çocuklar hastalıktan kurtulamaz. Yetkililerin soruna bir çözüm üretmesi gerekiyor. Benim evim derenin hemen yanında, kalkar kalkmaz bunları görüyorum. Köprünün diğer tarafında domuz çiftliği var, oradan gelmiş olabilirler. Akıntıya kapılıp gidenler hariç derede bir sürü domuz ölüsü var, yetkililer bu soruna bir çare bulsun" diyerek tepkisini dile getirdi.

Ölü domuzların dereye nereden, ne zaman, nasıl ve kim tarafından atıldığı ise araştırılıyor

İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2005 Salı 13:27:58
Güncelleme :27 Nisan 2005 Çarşamba 16:30:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?