20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇORLU - TEKİRDAĞ

Çorlu TSO Yüksek Düzeyde Vergi Verenleri Ödüllendirdi

Kurumlar Vergisi alanında 44, Gelir Vergisi alanında 19 ve yüksek düzeyde ihracat yapan 10 üye olmak üzere Çorlu Ticaret ve Sanayi Odasının 73 üyesi ödüllendirildi.

Geceye Tekirdağ Vali Vekili Mehmet Özcan, CHP Tekirdağ Milletvekili Erdoğan Kaplan, Çorlu İlçe Kaymakamı M. Ali Ulutaş, Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin, Çorlu TSO ve Meclis Başkanı Sezai Kumyol, Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Başaran ile ödül alacak firmaların temsilcileri ve davetliler katıldı.

Ödül töreni öncesinde bir konuşma yapan Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Başaran Türkiye Cumhuriyetinin bir ulus devleti olduğunu belirterek; “Avrupa Birliğinin müzakerelere başlama konusunda tarih kararı alması ülkemize hayırlı olsun. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir ulustur ve ne olursa olsun gücünden hiçbir şey kaybetmeyecektir” dedi.

Mevduatların Türk Lirasına dönüşünde bir artış olduğunu da ifade eden Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Başaran; “Artık dövize yatırım yapma konusunda değişmeler var. Trend kırıldı. Bankacılar Türk Lirasının yatırım aracı olarak kullanılması konusunda güvenilir olduğunu söylemeye başladılar. Ülke olarak çektiğimiz sıkıntıların temelinde bu değişimlere nasıl intibak edeceğimiz yatıyor. 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrası son iki yılda ki istikrar bakımından Türkiye örnek ülke oldu. Şimdi hedef başlanan işi tamamlamak ve ülkemizi her anlamda yeniletmektir” dedi.

Bizler iş adamıyız, bizler gelir elde etmek ve ülkenin refahını arttırmak için çalışıyoruz diyen Başkan Başaran; “Kayıt dışı ekonomi konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması elzemdir. Vergi borcumuzun nasıl olsa affolacağını beklememeliyiz. Artık 20 yıl çalışıp 30 yıl maaş almayı beklememeliyiz. Eski düşünceleri radikal bir biçimde değiştirmeliyiz” dedi.

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Başaran Çorlu`muza hak ettiği değer bir türlü verilmiyor diyerek; “Çorlu`muza hak ettiği tüm değerlerin verilmesini ve Çorlu`muzun il olmasını istiyoruz” dedi.

Gece de konuşan Tekirdağ Defterdarı Zekai Dede`de vergi ödeme bilincinin yerleştirilmesinde bu tür organizasyonlar temel teşkil ediyor diyerek Tekirdağ genelinde ki mükellef sayısı vergi tahakkukları ve tahsilleri konusunda bilgiler verdi.

Tekirdağ il genelinde 44 bin 073 mükellef bulunduğunu ifade eden Dede; “Geçmişte ki en büyük rakama ulaştık. Bunun % 30`u yani 13 bin 256`sı Çorlu`da yer alıyor. Kurumlar Vergisinde il genelinde kayıtlı olan 5 bin 183 mükelleften bin 724`ü Çorlu`da, yine Gerçek Usulde vergi veren 26 bin 400 kayıtlı üyeden 8 bini Çorlu`da yer alıyor. Basit usulde ki 12 bin 400 kayıtlı üyeden de 3 bin 500`ü Çorlu`da dedi.

2000`li yıllarda ekonomik kriz yaşadık diyen Tekirdağ Defterdarı Zekai Dede; “O dönemlerde mükellef sayılarında düşüş yaşandı. Ancak 2003 ve 2004 yıllarında düzenli büyüme yaşadık. Yeni Türk Lirasına geçiş uygulanan istikrar programlarının başarıya ulaştığının kanıtıdır. Yeni Türk Lirasının hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Ticaret Borsaları Konsey Üyesi ve Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Özcan Tülümen`de yaptığı konuşmada ekmeğin aslanın ağzında değil midesinde olduğun vurgulayarak; “Artık iş adamları ekmeği aslanın midesinden çıkarmaya çalışıyor. Ödül alacak kişi ve kurumları yürekten kutluyorum. Ödediğimiz vergilerin doğru yerlerde ve doğru biçimde kullanılmasını istiyorum. Nasıl ki biz bu vergiyi veriyorsak nereye kullanıldığını bilmek de hakkımız” dedi.

Türkiye`nin çalkantılı bölgede ki en istikrarlı ülke olduğunu da ifade eden Tülümen; “Son yıllarda yaşanan yüksek ithalat ülkemiz ekonomisini sıkıntıya sokabilir. İthalat oranı en yüksek noktaya ulaştı. Özelleştirme tamamen durma noktasına geldi. Bizim bürokratlardan değil bürokrasiden yana şikayetimiz var” dedi.

Yapılan teşviklerin il bazında değil de ilçe bazında yapılması gerektiğine de dikkati çeken Tülümen; “Ülkeler arasında en pahalı enerjiyi biz kullanıyoruz. Enerji tasarrufu kanununun bir an evvel ele alınması gerekiyor. Bizler kurum ve kuralların işlediği bir ülke istiyoruz. Bazı reformların hükümet tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Hükümet hukuk, sosyal güvenlik ve mali alanda reform yapmazsa bu gemi karaya oturur” dedi.

AB ile ilgili olarak tenkitler gelecektir diyen Tülümen; “Tenkitlerin yapıcı olmasını istiyorum. İş adamları olarak biz devletten bir şey istemiyoruz. Önümüzde ki engelleri kaldırsınlar yeter. Bizim iş adamlarımız çalışkandır. Krediye ihtiyacı yoktur” dedi.

Gece de konuşan CHP Tekirdağ Milletvekili Erdoğan Kaplan`da asıl olan sizlersiniz biz sizlerin vekiliniziz diyerek; “Milletvekillerinin dokunulmazlıkları mutlaka kaldırılmalı. Çok partili hayata geçtiğimiz dönemden bu yana 400 milyar dolar kaybımız var. Bu paraların ekonomi ve sağlığa yatırıldığını düşünürsek Türkiye özlediği modern seviyenin de üzerinde olur” dedi.

Yoksulluk ve yolsuzluk devam ediyor. Yapan yapanın yanına kar kalıyor diyen CHP Tekirdağ Milletvekili Erdoğan Kaplan; “Ben Cumhurbaşkanının yeğeni olmasam, kimse bana devlet bankasından kredi vermez. Bırakın kredi vermeyi önünden geçirmezler. 5 – 10 milyar dolara el açar konumdayız. Ancak 50 ailenin cebine giren parayı geri alamıyoruz” dedi.

Tekirdağ Vali Vekili Mehmet Özcan`da istisnalar müstesnadır diyerek; “Çorlu istisnalar arasında yer alıyor. Ancak bizler Çorlu`nun gerçek potansiyelinin bu tablolardakinin en az 4 katı olduğunu biliyoruz. Çünkü firmaların bir çoğunun merkezi Çorlu dışına kayıtlı ve bu yüzden vergileri o bölgelere gidiyor” dedi.

Devlet hükümranlık haklarından vazgeçmez diyen Özcan; “Bunlardan biri de vergidir. Devlet küçülsün diyenler var. Ancak devlet küçülmez, çünkü kişilerin ihtiyaçları küçülmüyor. Bu yüzden devlette küçülemez” dedi.

Konuşmaların ardından 2003 yılı gelirlerinden 2004 yılında yükse düzeyde kurumlar vergisi ve gelir vergisi ödeyen Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ile 2004 yılında yüksek düzeyde ihracat yapan ilk 10 üyeye plaketleri verildi.

Alanlarında ilk 3 dereceye giren kişi ve kurumlar ise şöyle;

2003 Yılı Gelirlerinden 2004 Yılında Yüksek Düzeyde Kurumlar Vergisi Ödeyen Üyeler

1 – C.F. Maier Polimer Teknik Ltd. Şti.
2 – Alper Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.
3 – E.G.O. Elektirikli Aletler Sanayi A.Ş.

2003 Yılı Gelirlerinden 2004 Yılında Yüksek Düzeyde Gelir Vergisi Ödeyen Üyeler

1 – Tatlıdiller Demir Çelik Ürünleri
2 – Celal Yüksel
3 – Neşe Ermek

2004 Yılında Yüksek Düzeyde İhracat Yapan Üyeler

1 – 4 K Dış Ticaret ve Pazarlama Kollektif Şirketi
2 – Semeka Tekstil Konfeksiyon Dış Ticaret ve Pazarlama
3 – Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Serdar Şahin - Çorlu İHA
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2004 Pazartesi 00:11:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?