24
Mayıs
2024
Cuma
ÇORLU - TEKİRDAĞ

Deri OSB sanayicinin yeni gözdesi

TRAKYA'YA YATIRIM YASAĞI GELDİ, ÇORLU DERİ OSB SANAYİCİNİN YENİ GÖZDESİ OLDU

Avrupa Birliği nezdinde sürdürülen görüşmelerin ardından Trakya bölgesine yeni yatırım yasağı getirildiğini belirten Çorlu Deri OSB Başkanı Şinasi Güneş, girişimcilerden gelen yoğun talep üzerine bölgeyi tüm sektörlere açtıklarını bildirdi.

Trakya bölgesindeki tarım arazilerinin korunması, Saros Körfezi ile Ergene Nehrindeki çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla getirilen yatırım yasağı, Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi'ni girişimcilerin ilgi odağı yaptı.

Bölgeye sınırı olan ülkeler arasında sürdürülen çevre odaklı görüşmeler sonucunda hükümet sadece OSB'lerde yatırım izni verirken Avrupa'ya yakınlığı ve nitelikli işgücü nedeniyle fabrika kurmak için Trakya'ya yönelen işadamları başta Çorlu olmak üzere bölgedeki OSB'lere yöneldiler. Çorlu Deri OSB yönetimi gelen yoğun talep karşısında Türkiye'nin en büyük deri işleme merkezi olan bölgeyi diğer sektörlere de açma kararı aldı.

12 milyon dolar yatırımla inşa edilen dünyanın en büyük arıtma tesislerinden birinin Çorlu Deri OSB'de olması özellikle sanayi atığı çıkaran sektörlerin bu bölgeye yönelmelerinde en önemli faktörü oluşturuyor.

Çorlu Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Güneş, plastik ve kimya sanayi başta olmak üzere pek çok sektörün bu nedenle kendilerine yöneldiğini belirterek, yeni yatırım yapmak için istenen her türlü altyapı ve üstyapı imkanına sahip olduklarını ifade etti.

Güneş, her ne kadar yatırımı Doğu ve Güneydoğu Bölgelerine kaydırmak için çeşitli teşvikler verilse de sanayicilerin karar alırken uzun dönemli baktıklarını vurgulayarak, "Birkaç yıl içinde sona erecek desteklerle tatmin olmayan girişimcilerimiz, altyapısı tamamlanmış, yasal anlamda hiçbir sorunla karşılaşmayacakları, nitelikli işgücünün bulunduğu bölgeleri tercih ediyorlar. Bu noktada Çorlu Deri OSB dünya standartlarındaki arıtma tesisi başta olmak üzere sorunsuz altyapısıyla sanayicilerimizin dikkatini çekiyor. Gelen yoğun talep karşısında OSB'yi başka sektörlere de açma kararı aldık. Şimdi başvurular arasında bize uygun firmaları belirlemeye çalışıyoruz" dedi.

Saroz Körfezi ve Ergene Nehri konusunda Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'dan üç üniversite, bölgedeki gelişmeleri yakından izlerken, OSB'lerin dışında kalan fabrikalar için ciddi sınırlamalar getirildi. Trakya bölgesinde faaliyette olan pek çok fabrika ÇED raporu ve gerekli diğer izinleri alamadıkları için yapılan denetimlerde yüksek para cezasına çarptırıldı. Ekonomi yönetimi bölgedeki yüz milyonlarca dolara mal olan tarım arazideki yatırımlar için sınırlı "Islah OSB" uygulamasını hayata geçirirken, mevcut OSB'ler yatırım için son derece güvenli limanlar olarak dikkat çekiyor.

130 hektar alana kurulan Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 112 deri fabrikasından 72'si faaliyetini sürdürüyor. Yıllık 25 milyon küçükbaş, 50 bin ton büyükbaş hayvan derisi işleniyor. 9 bin çalışanı ile Türkiye'deki deri üretiminin yüzde 37 sini gerçekleştiren Çorlu Deri OSB, yıllık 1 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştiriyor.

TRAKYA'YA YATIRIM YASAĞI GELDİ, ÇORLU DERİ OSB SANAYİCİNİN YENİ GÖZDESİ OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2010 Pazartesi 10:07:00
Güncelleme :22 Mart 2010 Pazartesi 11:50:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?