17
Mayıs
2024
Cuma
ÇORLU - TEKİRDAĞ

İpotek Bankacılığı İle emlak sektöründe canlılık yaşanacak

İpotek bankacılığı sisteminin uzun zamandan beri dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulandığın ifade eden Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı İlhan Kurt; “Bu sistemle ev sahibi olmayan insana pek rastlanmamaktadır. 2005 yılında ülkemizde de uygulamaya girecek olan bu uygulama ile ülkemizde de pek çok kişi ev sahibi olabilecek. Aynı zamanda emlak piyasası canlanacak ve uzun zamandan beri inşaat yapmaktan kaçınan müteahhitler ve inşaat firmaları yeni arsa arayışları içerisine gireceklerdir” dedi.

Ekonominin can damarı ve lokomotifi olan inşaat sektörü işsizliğe de büyük ölçüde çözüm getirecektir diyen Kurt; “İnşaat sektöründe çimento, demir, kereste, cam, boya, seramik, elektrik malzemesi, su tesisatı, alçı, tuğla ve kireç satan bir çok firmada alışveriş hareketlenecek. Demirci, kalıpçı, betoncu, sucu, elektrikçi, kaloriferci, duvarcı, sıvacı gibi saymakla bitiremeyeceğimiz kişilerin işleri yeniden açılacaktır. Hükümetimizin aldığı bu kararı destekliyoruz ve alınan bu kararın yürüyeceğine inanıyoruz. Her ne kadar bazı çevreler bu sistem gelişmekte olan ülkelerde başarılı olmaz deseler de sistemin Brezilya ve Meksika gibi ülkelerde de kusursuz işlediğini görüyoruz ve ülkemizde de çok rahat işleyeceğine inanıyorum” dedi

İpotek bankacılığı sisteminde ilk başta ev sahibi olmak isteyen kişinin daire fiyatının %25ini peşin ödeyeceğini geri kalan bölümün ilgili banka tarafından karşılanacağını ifade eden Kurt; “İlerleyen zamanlarda ev sahibi olacak kişiden bu peşinat da istenmeyecek. Paranın tamamı banka tarafından karşılanacak ve ekspertiz tarafından değeri biçilen daire kişinin borcunu ödeyememe riskine karşılık ipotek edilecek. Böylece kişi kira öder gibi bankaya olan borcunu ödeyecek ve ev sahibi olacak. Tüm bu ödeme planını ise kişiler bütçelerine göre kendileri belirleyecekler” dedi.
Serdar Şahin - Çorlu İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 22:25:16
Güncelleme :1 Aralık 2004 Çarşamba 11:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?