19
Mayıs
2024
Pazar
ÇORLU - TEKİRDAĞ

Kışın Kömür Fiyatı Anormal Artacak

Uygulamanın son derece doğru bir karar olduğunu vurgulayan Çorlu Belediyesi Meclis Üyesi ve Çorlu`da kömür satıcılığı yapan Ali Kuluptakan; “Eskiden kullanılan o büyük dökme ve kelle kömürlerin %35`i sudan oluşuyordu. Şimdi ise kömürü, kırılmış ve kurutulmuş bir şekilde vatandaşın ayağına getiriyoruz. Bu uygulama sayesinde kömür tüketiminde belli oranda bir azalma olacak. 100 ton kömür tüketen bir apartman 70 – 75 ton ton kömür tüketecek. Aynı zaman da kalorifer kazanlarının da ömrü kömür de ki su oranının düşmesi ve zaman zaman da kaybolması nedeniyle bir kat daha uzayacak” dedi.
 
Vatandaşların torba kömür almakla neye para verdiğini bileceğini de sözlerine ekleyen Kuluptakan; “Artık 4 bin kalorinin altında ki kömürler çuvallara girmeyecek. Girdiği takdirde ilk olarak 17 milyar lira ikincisinde de ruhsat iptali cezası var. Hiçbir üretici bu riski göze alamaz. Ancak Belediyeler ve Çevre Müdürlüklerinin denetimlerini biraz daha arttırması gelen kamyonları şehir girişinde denetlemesi lazım” dedi.
 
İthal kömür olayına da değinen Ali Kuluptakan İthal kömür ile belediyelere fon aktarılıyor, bu işte Belediyelerin payı var. İthal kömür Türk İşçisinin alın terinin dışarı gitmesi demektir diyerek; “Her yıl Ruslar gelip, ülkemizde tatil yapıyorlar. Ancak bizim işçimiz oraları ömründe bir kez bile görmedi. İşte bizim kömür üreticimiz, kömür işçimiz teşvik edilse, desteklense Türk İşçisinin alın teri ve emeği yurt dışına gitmez. Türkiye kömür madenleri ile dolu bir ülke olmasına rağmen bugün Rusya, Çin, Güney Afrika, Moğolistan ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden kömür ithal ediyor” dedi.
 
Devletin yerli üretici ve tesislere teşvik vermesi gerektiğinin de altını çizen Kuluptakan; “Kömüre, Ocağa, Kırıcıya, Elektriğe, Personel Maaşlarına, Sigortalarına ve torbaların alınmasına hep peşin para verdiklerini ifade ederek; “Maliyetin büyük bölümü, peşin oluyor. Kış aylarında hızlı talep artışından dolayı yerli üretici kömür talebini karşılayamayacağı için fiyatlarda anormal düzeyde artış olacak. Çorlu, Çerkezköy ve Tekirdağ merkezleri yılda yaklaşık olarak 700 – 800 bin ton kömür tüketiyor. Ancak tüm Trakya`da 200 – 250 bin ton kömür elde ediliyor. Geri kalan kısım ise dışarıdan karşılanıyor. Kışın zor günlerinde fiyatlarda anormal düzeyde artış olmasını bekliyorum” dedi.
Serdar Şahin - Çorlu İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2004 Cumartesi 23:37:31
Güncelleme :17 Ekim 2004 Pazar 16:35:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?