18
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇORLU - TEKİRDAĞ

Selahattin İçli, Çorlu'da

Çorlu’da 1987 yılında kurulan ve başarılı çalışmalarıyla göz dolduran Çorlu Müzik Derneği’nin geneksel hale dönüştürdüğü "Besteciler Özel Konseri"nin son konuğu Cumhuriyet ile yaşıt olan ve 7 kez Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmış ünlü bestekar Salehattin İçli oldu.

Konser öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen ünlü bestekar İçli, Türk müziğinin bugünkü durumundan, Eurovision’daki şansımıza, musiki derneklerinden televizyonlardaki yarışma programlarına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu. "Dünyada sistemini ve kurallarını koymuş 2 tür müzik vardır" diyen İçli, "Birincisi Avrupa’dan doğan batı, ikincisi ise Türk Müziği’dir. Bunların dışındaki diğer müzikler değişik folklorik safhadadır. Sistematize olamamışlardır. Türk Müziği ile batı müziği arasında da sistem farklılıkları vardır. Makamlarımız, usullerimiz, ses sistemlerimiz batıdan çok farklıdır. Her sanat müziği folklorün gelişmesiyle oluşmuştur. Hiçbir müzik kutup yıldızından inmemiştir" dedi.

Türk Müziği’nin bugünkü durumu için gençliğe kesinlikle kabahat bulunmaması gerektiğini de ifade eden İçli, "1943 yılında İstanbul Üniversitesi’nde ilk Türk Müziği Korosu bizim dönemimizde kuruldu. Biz o dönemden beri kafamıza okulu taktık. Ancak okul 1976 yılında kuruldu. Bir şeyi eğitimsiz bırakırsanız böyle olur. Allah razı olsun kültürümüzü millet korudu. Başta Üsküdar Musıki Cemiyeti, Çorlu Müzik Derneği gibi dernek ve cemiyetler çıktı, kültürümüzü korudu, yaşattı ve taşıdı" diye konuştu.

Selahattin İçli, "Ben 7 dönem Eurovision’a katıldım. Benim orada yaptığım Türk Hafif Müziği bestecilerine açık davetti. Eğer Eurovision’a kendimiz olarak gidebilirsek başarılı oluruz. 1997 yılında kendimiz olarak gittik 3.’lük elde ettik. Sertab Erener gitti, 1. oldu. Fransız’ı taklit edip giderseniz size sadece gülüyorlar. Renginizi belli etmeniz gerekir. Medeni alemler taklide on para vermiyor. Bu yıl Gülseren ile katılacağımız yarışma da ’Rimi Rimi Ley’ şarkısı da bizi yansıtıyor. Başarılı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

2 bölümden oluşan ve Gökhan Sezen’in de konuk solist olarak katıldığı Bestekar Dr. Selahattin İçli Özel Konseri’ne, Çorlu Kaymakamı Mehmet Ali Ulutaş, 5. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Hasan Iğsız, Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Zafer Altunkozaoğlu, Çorlu İlçe Emniyet Müdürü Yusuf Fidan’ın da aralarında yer aldığı seçkin konuklar katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2005 Cumartesi 15:08:55
Güncelleme :4 Mayıs 2005 Çarşamba 12:54:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?