19
Mayıs
2024
Pazar
ÇORLU - TEKİRDAĞ

Toplantıya Bulgaristan'dan 3 vali katıldı

ÇORLU'DAKİ YATIRIM İMKANLARI TOPLANTISINA BULGARİSTAN'IN ÜÇ VALİSİ KATILDI

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nın öncülüğü ve ev sahipliğinde gerçekleştirilen, "Bulgaristan Sınır İlleri Yatırım İmkanları Bilgilendirme Toplantısı"na Bulgaristan'ın Türkiye'ye sınırı olan üç il valisi katıldı.

Çorlu TSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Bulgaristan'ın Yambol Valisi Tanya Dimitrova, Haskovo Valisi Rumen Danev, Burgaz Valisi Konstantin Grebenarov, Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosu Valcho Georiev Malkov, Edirne Konsolosu Plamen Teodosiev, Çorlu Kaymakamı Ali Dursun, Burgaz, Yambol ve Haskovo Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları ile Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yemişçi, Meclis Başkanı İhsan Erik, sanayici ve işadamları katıldı.

Karadeniz kıyısında yer alan Bulgaristan, Güney Doğu Avrupa`da Türkiye ile Romanya arasında yer aldığını belirten Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yemişçi, Bulgaristan`ın yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttırılması ve sanayi üretiminde enerji verimliliğini arttırıcı önlemlerin alınması, sanayinin modernizasyonu, yeni yatırımların oluşturulması amacında olduğunu söyledi.

Türkiye ile Bulgaristan'ın ekonomik tarihsel dökümüne de işaret eden Yemişçi: "1989 yılında ihracat 26 milyon dolar, ithalat 3 milyon dolar iken 2008 yılında ise ihracat 2 milyar dolar ithalat 1 milyar dolara ulaşmıştır. Bu süreç içinde iki ülke arasında 1994`de yatırımların karşılıklı teşviki korunmasına ilişkin anlaşması, yine 1994`de çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması, 1997`de turizm anlaşma ve protokolü, 1998`de enerji ve altyapı alanlarında işbirliği anlaşması, 1999`de uzun vadeli

sözleşmesi, 2004`de ikili hava ulaştırma anlaşması ve deniz ticareti taşımacılık anlaşmaları imzalandı. Devletlerarası anlaşma ve protokollerin sıkılığı ilişkilerin de gelecekteki teminatıdır. Protokolleri arttırmak şarttır. Toplumlar arası barış ve huzurun ekonomik refahtan geçtiği kaçınılmaz gerçektir. Küreselleşen yenidünya düzeninde artık komşu ülkelerle iyi siyasi ilişkiler ve sağlam ekonomik anlaşmalar önem kazanmıştır. Bizler komşularımızla ne kadar iyi ilişkiler kurarsak, bu hem ülkelerimiz için hem de bölge refahı için artı puan olacaktır. Ticari alışverişlerin sıklığı kültürel alışverişlerin de zeminini hazırlamıştır. Samimiyetten birliktelik doğar, birlikten de güç doğar. Bizler sizlerin göstermiş olduğu samimiyete inanmaktayız. Sizleri Çorlu`da ağırlamaktan büyük memnuniyet duymaktayız" diye konuştu.

Türkçe olarak yapılan konuşmaların Bulgarcaya çevrilmesinde zaman zaman sıkıntıların da yaşandığı toplantıda konuşan Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu'nun konuşması konuk valiler ve oda başkanlarının anlayabilmesi için Bulgarcaya çevrilmedi.

Konuşmanın bir bölümünde çeviri yapılmadığını fark eden Vali Yardımcısı Karslıoğlu, 'Herhalde çeviri de zorluk var' diyerek tercüme sıkıntısına dikkat çekti.

Bugün olduğu gibi bundan bir ay kadar önce de Tekirdağ'ın uluslar arası bir toplantıya ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Karslıoğlu, "4. Balkan Kongresi 12 Balkan ülkesinin katılımıyla yapıldı. Bu toplantıda en çok vurgu yapılan konu bölgesel işbirliği, dostluk ve barışa sivil toplum örgütlerinin düşünce kuruluşları ile beraber yaptığı katkıydı.

Balkan coğrafyasında hassas olan barışın sağlanmasında sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşüyor. Bu toplantıda girişimcilere büyük rol düşüyor. Tekirdağ'ın 2023 projeksiyonun da nüfusunun 1,5 milyon, Trakya'nın da 2 milyon 600 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu kadar geniş bir nüfus yoğunluğunda komşu illerimizle ortak projeler geliştirilmesi önem arz etmektedir. Konunun düşüncesini bu toplantıda oluşturmak gerekiyor. Mevcut işadamlarımızın, valilerimizin sunumu doğrultusunda imkanları görerek

karşılıklı işbirliği ile gelecekteki küresel rekabet koşullarına uygun, yüksek teknolojiye dayalı yüksek katma değerli mallar ürettiği zaman küresel ekonomide rekabet gücünü yakalama imkanı olacaktır" şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen Yambol'un bayan valisi Tanya Dimitrova Türkçe olarak yaptığı selamlama konuşmasının ardından yatırımcıların neden Yambol`a yatırım yapmaları gerektiğini sıraladı. Sanayici ve işadamlarının neden Yambol`a yatırım yapmaları gerektiğine değinen bayan vali Dimitrova, Yambol`un öncelikleri, sektörler ve alanlar, iyi örnekler, yatırımcılara yardımcı olacak makamları sıralayarak Yambol ili ilgili genel bilgiler, ilin demografik bilgileri, komşu illeri, yatırım yapma nedenlerini sıraladı.

Tanya Dimitrova: "Yambol, Avrupa topluluğu ve Avrupa pazarının bir parçası olması. Kuzey ve Güney ile Doğu ve Batı arasında kavşak teşkil etmesi. Avrupa ulaşım koridoru olması, Uluslar arası havaalanı ve limana 80 kilometre mesafede bulunması, Trakya otoyolu, iyi kurulmuş demiryolu ve karayolu alt yapısı, kurulmuş gaz dağıtım ağı ve komünikasyon imkanları ile yatırım merkezi olabilir. İyi ticaret, yatırım ve iklim şartlarının mevcut olması. Vilayet içinde öncü yabancı yatırımcıların bulunması da ilimize yatırım nedenleri arasında gösterilebilir. Japonya, İtalya, İspanya, Avusturya ve Almanya kökenli firmaların ilimizde yatırımları bulunuyor" diye konuştu.

Burgaz ve Haskova Valilerinin de konuşmalarının ardından Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Kaymakam Ali Dursun ile Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yemişçi ve Meclis Başkanı İhsan Erik tarafından konuk valiler, Bulgaristan Yambol Valisi Tanya Dimitrova, Haskovo Valisi Rumen Danev, Burgaz Valisi Konstantin Grebenarov, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolusu Valcho Georiev Malkov, Edirne Konsolosu Plamen Teodosiev ile konuk oda başkanlarına günün anısına plaket verildi.

ÇORLU'DAKİ YATIRIM İMKANLARI TOPLANTISINA BULGARİSTAN'IN ÜÇ VALİSİ KATILDI
ÇORLU'DAKİ YATIRIM İMKANLARI TOPLANTISINA BULGARİSTAN'IN ÜÇ VALİSİ KATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2010 Çarşamba 17:25:03
Güncelleme :27 Mayıs 2010 Perşembe 02:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?