26
Mayıs
2024
Pazar
ÇORLU - TEKİRDAĞ

Ulusal Hayvan Besleme Kongresi yapıldı

Namık Kemal Üniversitesi ve Hayvan Beslenme Bilim Derneği işbirliği ile düzenlenen 5. Ulusal Hayvan Beslenme Kongresi, uluslararası katılımla Silver Side Hotel'de gerçekleştirildi. Kongreye katılan konuşmacılar hayvansal gübrenin yüksek oranda azot içerdiğini ve bununda sera gazı olarak açığa çıkmasıyla birlikte, küresel ısınmayı tetiklediğini dile getirdiler.

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ve yurt dışından üretici ve çiftçilerin katılımıyla Çorlu Silver Side Hotel'de gerçekleştirilen ve Namık Kemal Üniversitesi ve Hayvan Beslenme Bilim Derneği işbirliği ile düzenlenen, 5. Ulusal Hayvan Beslenme Kongresi'nde, kongreye konuşması olarak katılan Prof. Dr. Murat Görgülü, Doç. Dr. Koluman Darcan ve Doç. Dr. Öncü Karakök, hayvansal gübrenin yüksek oranda azot içermesi nedeniyle, küresel ısınmayı tetiklediğini açıkladılar.
Konuşmacılar, hayvancılığın gelişmesi ve hayvan beslenmesi ile ilgili olarak hayvancılığın küresel ısınma üzerine etkileri konusunda ayrıntılı bilgiler aktarırken, "Sera gazlarının salınımı konusunda hayvancılığın yüzde 18'lik büyük bir rol oynadığını gördük. Azotdioksit oranlarının yüksek oranda salgılanıyor olması, hayvan beslemeyi ve bu konuda rasyon formasyonunu gündeme getiriyor. Çünkü Azotdioksit, karbondioksitten 256 kat daha fazla küresel ısınmada etken oluyor. Bu nedenle hayvancılık yaparken özellikle protein beslenmesine ve rasyonlarımızın protein açısından dengelenmesine dikkat etmek lazım. Çünkü hayvansal gübreden çıkan azot doğrudan sera gazı etkisi yaratıyor ve küresel ısınmaya çok büyük katkı yapıyor" açıklamasında bulundu.

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, kongrenin iki yılda bir düzenlendiğini belirterek, "2001 yılında ilki düzenlenmişti. Daha önce 2007 yılında Bursa'da düzenlenen kongrede, bu kongrenin Çorlu'da yapılmasını arzu etmiş ve davette bulunmuştum. Bu davet sonucunda 5. Ulusal Hayvan Besleme Kongresini Çorlu'da düzenledik. Çok faydalı bir panel gerçekleşti" dedi. Tavukçuluk konusunda yüzde 20'lik oranda bir ilerleme sağlandığını ifade eden Prof. Dr. Şenköylü, "Ülke olarak özellikle tavukçuluk konusunda çok başarılı olduk. Avrupa'da bu konuda en iyi ülkelerden biriyiz ve bu yıl Avrupa'da broyler eti üretiminde bir numara olabiliriz. Bu yıl üretimimizin 1 milyon iki yüz bin tonu bulması bekleniyor. Bu çok önemli bir rakam, biz bu zamana kadar ancak 1 milyon ton civarına kadar üretim yapabilmiştik" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2009 Cumartesi 15:40:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?