18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Baca temizliği uyarısı

Çorlu Belediyesi İtfaiye Müdürü Faruk Yücel, vatandaşları kömür sobasından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.

Yücel, ölüme sebebiyet verebilen karbonmonoksit zehirlenmesiyle karşılaşmamak için, soba kurulmadan önce bacanın mutlaka temizlenmiş olması gereğine dikkat çekerek, "Soba, baca girişinden en az 1 metre, en fazla 1.5 metre uzakta kurulmalı. Fazla dirsekten kaçınılmalı ve ikiden fazla dirsek kullanılmamalı. Yatay borular bacaya doğru yüzde 10 eğimle yükseltilmeli. Soba borusu baca içine fazla sokulmamalı. Sobanın dirsek ve boru ekleme yerleri ve baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalı. Boru ve baca üzerinde herhangi bir delik veya çatlak olmamalı" dedi.

Verimli bir yanma için sobaların günlük temizlenmesi, küllük dolmadan külün alınması, küllük kapağının sık aralıklarla açılmaması gerektiğini vurgulayan Yücel, "Baca, çatıdan itibaren en az 1 metre yükseklikte olmalı. Zehirli gazların oda içine gitmesini önlemek için baca başlığı kullanılmalı. Temizlenmiş soba, kömürle en fazla üçte iki nispetinde doldurulmalı ve üzerine tutuşturmak için odun veya tahta parçası konmalı. Yatarken yanmakta olan kömür koru üzerine taze kömür konmamalı. Yatarken sobanın baca klapesi tamamen açık, alt ve üst kapak kapalı tutulmalı. Sobanın kurulduğu odada mümkünse yatılmamalı, yatılmak mecburiyeti varsa ise soba sönmüş olmalı" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2005 Çarşamba 16:16:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?