18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Öğrencilerden kampanyaya büyük ilgi

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından düzenlenen "Çorlu'nun Cevizle Özdeşleştirilmesi Projesi" kapsamında 1. Ceviz Ağacı Dikim Festivali TEMA Mütevelli Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca'nın da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.

TEMA Fidanlığı Ağaç Dikim Alanı'nda düzenlenen törene, TEMA Mütevelli Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca'nın yanı sıra Çorlu Kaymakamı Erhan Özdemir, Belediye Başkanı Altan Ersin, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Çetingül, İlçe Milli Eğitim Müdürü Zafer Altunkozaoğlu, Emniyet Müdürü Muhittin Sert, Çorlu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Ersin, gönüllü TEMA üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Ceviz dikim töreni öncesinde bir konuşma yapan Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Ersin, "Çorlu'nun bir sembolü olmaması kötü. Aynı zamanda Çorlu'nun yeşil alanı da az. Yalova Araştırma Enstitüsü tarafından 1976 yılında yapılan araştırmada Trakya bölgesinde en verimli ceviz toprağının Çorlu'da olduğu tespit edilmiş" dedi.

Hazineden alınan 100 dönümlük bir araziye kendileri tarafından ceviz ağacı ekileceğini de sözlerine ekleyen Başkan Ersin, "Ceviz ağaçlarının bilinçli şekilde ekilmesi gerekli, bunun için odamıza burgu makinesi aldık. Çorlu'da kim ağaç dikmek isterse, bize müracaat edebilir. Dikim masrafları bize ait olacak şekilde kendilerine yardımcı oluruz. Ceviz buğdaydan 14 kat daha verimli. Çorlu'da ilk anda bize gelen müracaatlarda oluşturulmak istenen ceviz alanı 2 bin dönüm, ancak bu rakamın artacağını umuyorum. Birkaç yıl içerisinde ceviz ekonomisi oluşturacağız ve Türkiye'nin ilk ceviz borsasını biz kuracağız" diye konuştu.

Ağaç dikimi öncesi konuşan TEMA Mütevelli Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca ülke olarak çok fazla sorunla karşı karşıya kaldığımızı ancak en önemli sorunun toprak erozyonu olduğunu ifade etti. "Havayı temizleyebiliriz ama kaybolan toprağı geri getiremeyiz" diyen Karaca, "Fikri hür, irfanı hür gençlik geliyor, ancak Türkiye'nin sorunlarına sahip çıkacak kadrolar yok. Tepki toplumu, bilinçli toplum oluşamadı" şeklinde konuştu. Artık tarım ile ilgili toplantılara katılmadığını da sözlerine ekleyen Karaca "30 yıldır orada konuşuyoruz orada kalıyor. Toprağın derdini çözmeden tarımın sorununu çözebilir misiniz, gelin ağaç dikin yolumuz açık olsun" diye konuştu.

TEMA fidanlığına ceviz ağacı diken Hayrettin Karaca'ya tören sonunda Çorlu Mehmet Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri tarafından yetiştirilen Akağaç fidanı hediye edildi.

.
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2005 Pazar 10:55:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
esra gezer IP: 88.239.91.xxx Tarih : 5.05.2007 20:49:17
evet bencede türkiye de ağaç,su,hava git gide yok olacaktır.bu yüzden ağaç diksek daha iyi birşry yapmış oluruz başkalrını düşünmüyosanız kendinizi düşünüp bir fidan dikin