23
Mayıs
2024
Perşembe
MARMARA EREĞLİSİ - TEKİRDAĞ

EFDK, LNG tankeri yükleme kapasitesini açıkladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), BOTAŞ’ın, Marmara Ereğlisi'nde kurulu bulunan sıvılaştırılmış doğalgaz depolama tesisinde mevcut dolum rampasının günlük LNG tankeri yükleme kapasitesinin 25 tanker/gün olduğunu bildirdi.

EPDK, BOTAŞ’IN LNG çıkış noktası kapasitesi tahsisatına ilişkin yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar bir karar aldı. Karara göre, BOTAŞ bu Kararın yayımlandığı tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde başvuruda bulunan talep sahiplerinin taleplerini değerlendirecek ve takip eden 10 gün içinde bu şirketler arasında kapasite tahsisatını yapacak. Ancak söz konusu taleplerin toplamının kapasiteyi aşması halinde, kapasite talep miktarlarıyla orantılı olarak (oransal) paylaştırılacak.

BOTAŞ tarafından kapasite tahsisatı yapılan şirket, kendisine kapasite tahsisatının yapıldığı tarihi izleyen 15 gün içerisinde, tahsis edilen kapasite çerçevesinde karşılanabilecek LNG miktarına ilişkin bir LNG alım satım sözleşmesi imzalar ve bunu BOTAŞ’a bildirecek. Ancak şirketlerin bu 15 günlük süre zarfında LNG alım satım sözleşmesi imzalamaması halinde, BOTAŞ tarafından yapılan kapasite tahsisi geçersiz sayılacak. Geçersiz sayılan kapasite oransal yöntemle paylaştırılmış ise, bu kapasitenin geçersiz olmasıyla ortaya çıkan atıl kapasite aynı oransal yöntemle kapasite tahsis edilmiş diğer talep sahipleri arasında tekrar oransal yöntem uygulanarak paylaştırılacak.

Belirtilen kapasite tahsis prosedürü, kapasite tahsisatının yapıldığı tarihten başlamak üzere 3 ayda bir tekrarlanacak. Yeni kapasite tahsisatı yapılıncaya kadar eski tahsisatlar geçerli olacak. BOTAŞ tarafından günlük LNG tanker yükleme işlemleri, iletim (LNG) lisans sahiplerinin tankerlerinin BOTAŞ’ın sıvılaştırılmış doğalgaz depolama tesisine varış sırasına göre yapılacak. Ancak herhangi bir şirketin bir gün zarfında yükleme yapılan tanker sayısı, kendisine tahsis edilen günlük azami yükleme kapasitesini aşamayacak. Bu nedenle, varış sırasına göre daha önde olsa dahi aynı şirkete ait olup günlük azami yükleme kapasitesini aşan sayıdaki tankerler sıralamada dikkate alınmayacak.

Burada söz konusu olan "Gün"; herhangi bir günde saat 08.00’de başlayıp bir sonraki gün 8.00’da sona eren zaman dilimini ifade ediyor. BOTAŞ, şirketlerin kapasite tahsis taleplerini dikkate alarak, kara tankerlerine LNG yüklemeye yönelik rampa kapasitesini artırmak üzere, ekonomik, verimli ve güvenli işletmecilik hizmeti verme yükümlülüğüne ve Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin depolama lisansı ile ilgili 23. Maddesi hükümlerine uygun olarak
gerekli tedbirleri alacak.

Sıvılaştırılmış doğal gaz depolama tesisinde kara tankerlerine LNG dolumu için kullanılan dolum rampa kapasitesi talebinde bulunan şirkete tahsis edilecek kapasite bulunmaması durumunda, fiziki olarak kapasite artırımı mümkün ise, istekli şirket/şirketler tarafından yatırım yapılabilecek.

Yatırıma katılmayan şirket/şirketlerce yatırımı karşılamış olan şirketlere eşit taraflar arasında ayrım yapılmaması ilkesi çerçevesinde BOTAŞ tarafından onaylanan katılma payı ödenerek kapasite tahsisatı yapılacak. Sıvılaştırılmış doğal gaz depolama tesisinde kara tankerlerine LNG dolumu için kullanılan dolum rampalarına ilişkin olarak fiziki olarak kapasite artırımının mümkün olmaması durumunda, kapasite tahsisatı talepte bulunan tüm şirketlere talepleriyle orantılı olarak (oransal) yapılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 12:24:54
Güncelleme :22 Ekim 2005 Cumartesi 16:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?