16
Mayıs
2024
Perşembe
SARAY - TEKİRDAĞ

Yarım asırlık bayramlaşma geleneği

Tekirdağ'ın Saray ilçesinde bağlı Küçükyoncalı köyünde yarım asırlık devam eden toplu bayramlaşma geleneği sürdürülüyor. Köy halkı topluca bayram namazını kıldıktan sonra 7'den 70'e köylüler sıraya geçerek yüzlerce metre uzunluğundaki kuyrukta birbirlerinin bayramını kutluyor.

Yaklaşık 3 bin nüfusu ile Trakya'nın en büyük köyleri arasındaki Küçükyoncalı köyünde yarım asırlık bayramlaşma geleneği sürdürülüyor. Sabah ve bayram namazını hep birlikte kılan köylüler, namaz çıkışında sıraya girerek birbirleri ile bayramlaştıktan sonra mezarlıkta toplu duaya katılıyor. Saray İlçesi'ne bağlı Küçükyoncalı köy muhtarı Mülayim İşcan, geleneklerine bağlı bir köy olarak bayramlaşma geleneklerini sürdürdüklerini ifade ederek, "Kurban Bayramı namazlarına 7 yaşından 70 yaşına kadar herkes katılır. Namaz bittikten sonra ilk çıkan sıraya girer. Ondan sonraki gelen bayramlaşmaya başlar, bu bayramlaşma son kişiye kadar devam eder. Mezarlığa gidildiğinde imam duasını yaptırdıktan sonra, tüm köy halkı vefat edenlerinin kabirlerini ziyaret eder. Topluca geri dönülür. Önce Aile büyükleri ile bayramlaşılır. Daha sonra bayram yemeğine geçilir. Bu gelenek köyümüzde en azından 50 yıldır sürdürülmektedir" dedi.

Köydeki bayramlaşmaların çok önemli olduğunu ifade eden köy muhtarı İşcan, geleneklere göre de yeni damatların ailelerini ziyarete gittiklerini söyledi. Köyün gençleri olarak geleneklerine sahip çıktıklarını ifade eden bir köylü ise Trakya'nın en büyük köyü olan Küçükyoncalı köyünde gençlere örnek olmaları açısından onları da aralarına alarak bayramlaştıklarını söyledi.

Köylüler bayramlaşmanın ardından köy mezarlığı önünde toplanarak cami imanının duasına katıldı. Daha sonra yakınlarının mezarlarını temizleyen köy halkı dua ederek mezarlıktan ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2007 Perşembe 16:02:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?