27
Mayıs
2024
Pazertesi
YALOVA

Afet Yönetim Merkezi depreme hazır

Yalova'da da muhtemel depreme yönelik tüm çalışmaları tamamladıklarını söyleyen Yalova İl Özel İdaresi Afet Yönetim Merkezi Müdürü Bora Yalçın, "Çalışmalarımızı bir deprem esnasında çevre illerden yardım gelmeyecekmiş düşüncesiyle yapıyoruz" dedi. 

Bazı bilim adamlarının "Mermi namluya sürüldü" diye işaret ettiği muhtemel bir İstanbul depremi Yalova'da da korkuyla bekleniyor. Tüm tahminlerde Yalova ve Çınarcık'ın adlarının da telaffuz edilmesi vatandaşların yüreklerini ağızlarına getiriyor. Bir afette en büyük görevi üstlenecek kurum olan İl Özel İdaresi Afet Yönetim Merkezi ise, eğitim ve planlama çalışmalarını aksatmaksızın sürdürüyor. 17 Ağustos depreminde acil yardım planı olmamasının acısını çeken Yalova bundan çıkardığı derslerle Türkiye'nin bu konudaki en kapsamlı ve organize planlamasını yapmış durumda.

"HİÇ YARDIM GELMEYECEK GİBİ HAREKET EDİYORUZ" 

Marmara Denizi'nde meydana gelmesi beklenen depremin başta İstanbul olmak üzere çevre illeri de etkileyeceği teorisi üzerinde duran merkez, tüm planlamalarını da çevre illerden hiç yardım gelmeyecekmiş gibi yapıyor. Acil yardım planında her birimin ve ekibin ne yapacağının en ince ayrıntısına kadar belirleyen merkez bunun ilk sınavını ise geçtiğimiz aylarda yaşanan 4.8'lik deprem sonrasında verdi. Depremin ardından 20 dakikada il merkezi, ilçe, belde ve köylerden tüm bilgiler dakikalarla sınırlı zamanlarda merkeze ulaştı. Merkezde toplanan tüm veriler ise derhal valiliğe iletilerek sistemin ne kadar düzenli çalıştığı ortaya çıktı.

KESİNTİSİZ HABERLEŞME AĞI KURULDU 

Afet Yönetim Merkezi'nin en önemli birimi olan Haberleşme Merkezi, il ve ilçeler arasındaki kesintisiz iletişimi sağlıyor. 3 ayrı telsiz birimine sahip olan merkezde ilçelerle muhabereyi sağlayan bağımsız bir telsiz bulunuyor. Diğer bir telsizle ise sanayi kuruluşlarına anında ulaşmak ve bilgi almak mümkün oluyor. Merkezin en önemli muhabere cihazı ise HF/SSB cihazı olarak adlandırılan telsiz. Bu telsizle tüm telefon hatlarının kesildiği anda dahi Türkiye'nin tüm illeri ile telsiz bağlantısı
kurulabiliyor. Eğitimlere de büyük önem veren Afet Yönetim Merkezi azami 10 dakika içerisinde reaksiyon verebiliyor. 

17 Ağustos felaketinde ortaya çıkan en büyük eksikliklerden birisi de deprem sonrasında meydana gelen endüstriyel kazalara müdahale edebilecek bir birimin bulunmamasıydı. Bu eksikliği de kapatan Afet Yönetim Merkezi "Endüstriyel Kazalar ve İl Pandemi Planı" kapsamında arama kurtarma, medikal kurtarma ve kamu kurum ve kuruluşları personeline Donanma Komutanlığı uzmanları tarafından eğitim verilmesini sağladı. 

Başta deprem olmak üzere afetlerde anında ve bilinçli müdahalenin önemine vurgu yapan Afet Yönetim Merkezi Müdürü Bora Yalçın, "Acil eylem planının başarılı olması için bu planda yer alan herkes özveriyle çalışıyor. Özellikle eğitime büyük önem verdik. Bu kapsamda kendi ilimizde düzenlenen seminerlerin yanı sıra değişik illerde düzenlenen seminer ve toplantılara da katılıyoruz. Edinilen bilgiler derhal tüm birimlerle paylaşılıyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 14:02:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?