27
Mayıs
2024
Pazertesi
YALOVA

Ayılara nüfus sayımı

Yalova'da 2007 yılında bir ayının öldürülmesi üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı Yalova'daki ayıların sayılmasını istedi. Çevre Müdürlüğü'nün oluşturduğu ekip ildeki ayıları tek tek saydı.

Yalova'nın Güneyköy mevkiinde 2007 yılında kimliği belirsiz kişilerce bir ayı öldürüldü. Ayıyı öldüren kişiye 20 bin TL para cezası kesilmesi gündeme gelse de, olayın faili bulunamadı.

Bu durumu bir tutanakla Çevre ve Orman Bakanlığı'na bildiren Çevre Müdürlüğü, bakanlıktan gelen talep karşısında neye uğradığını şaşırdı. Bakanlık, ildeki ayıların envanterinin çıkartılmasını istedi. Bunun üzerine 15 kişilik bir ekip kuran Çevre Müdürlüğü, dağ bayır dolaşarak ildeki ayılara nüfus sayımı yapmaya başladı.
Özellikle orman köylerinde avcılar ve köylülerle de konuşan ekipler, il genelinde yaklaşık 60 ayı yaşadığını tespit etti.

Konuyla ilgili bilgi veren Çevre Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Hakan Sönmez, "Ayıların öldürülmesi kanunen yasak. Ancak Yalova'da öldürülen bir ayının failinin bulunamaması üzerine bakanlığımız ildeki ayıların korunabilmesi için envanter çıkarılmasını istedi. Biz de il genelini dolaşarak ayıların envanterini çıkardık" şeklinde konuştu.

Ayıların nüfus sayımı yaklaşık 2.5 ay sürürken, kaybolan ya da anne babası öldürülen yavru ayılar da müdürlük tarafından koruma altına alınarak başta Bursa olmak üzere çevre illerdeki koruma bölgelerine nakledildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 14:57:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hamit Gelgeç IP: 81.213.146.xxx Tarih : 22.06.2009 16:35:30

Çevre Müdürlüğünü bu duyarlı çalışmnasından dolayı tebrik ediyorum