27
Mayıs
2024
Pazertesi
YALOVA

Besiciler teşvik istiyor

BESİCİLER TEŞVİK İSTİYOR

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halit Güleç, hükümetin hayvancılık politikalarını gözden geçirmesi ve üreticiyi teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

Süt sanayicileri ve tüketici teşkilatlarının süt fiyatlarındaki artıştan endişeli olduklarını bildirmesinin ardından bir açıklama yapan Halit Güleç, süt fiyatlarının artmasına hükümetin hayvancılık politikasının sebep olduğunu ileri sürdü. Güleç, hükümetin hayvancılık politikalarını gözden geçirmesini isterken, süt fiyatlarının yükselmesinin altında sığır sayısındaki azalmanın yattığını dile getirerek, "Çiğ sütün bedeli bazı bölgelerde 1 liraya ulaşınca kıyamet koptu. Süt sanayicileri, tüketici örgütleri fiyat artışlarından endişeli olduklarını açıkladı. 5 yıldan beri çiğ süt fiyatlarının artmaması, şimdi ise birden bire süt fiyatlarının artmasının sebepleri çok. 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan kuraklık neticesinde yem fiyatları tavan yaptı. Üretici bir litre sütle bir kilo yem alamaz hale geldi. Birden dışarıdan süt tozu gelince süt fiyatları iyice düştü ve köylüler ineklerini ellerinden çıkartmaya başladı. Tarım Bakanlığı hayvancılığı destekleme politikalarında değişiklik yaparak birçok desteklemeyi kaldırdı. Süt teşvik primi 2007 yılında 8,5 kuruştan 3,6 kuruşa düştü. Bu yüzden inekler, bilhassa düveler kesime gönderildi" dedi.

Ortadoğu pazarına yönelik canlı hayvan ve kesilmiş et ihracatı başladığını, karkas fiyatlarının arttığını, fiyatların artmasıyla beraber canlı hayvan piyasasının da yükseldiğini anlatan Güler, "Karkas fiyatın arttığını gören köylü fiyat artışını fırsat bildi, bir daha bu paralara hayvanımı satamam diyerek elindeki hayvanları paraya çevirdi. Bu kadar hayvanın kesildiği ortamda süt ineği azaldı. Dolayısıyla süt üretimi azaldı Üretimin düşmesine bağlı olarak da süt fiyatları arttı. Sanayicinin dediği olursa, süt fiyatları çok yüksek, gelin düşürelim denirse ne olur? Az da olsa kalan inekler de kesilir. Süt üretimi daha da düşer. Bugün canlı hayvan ithal edelim, kesilmiş et ithal edelim diyenler, o gün süt ve süt ürünleri ithal edelim demeye başlarlar. Süt ürünleri ithal edilmesi için bakanlık derhal hayvancılık politikalarını gözden geçirmeli. 2007 yılında olduğu gibi süt teşvik primi artırılmalı, gebe düve teşviki yeniden konmalı. Sanayi yemi desteklenmeli ve hayvan başına destek kaldırılmalı. Buzağı teşvikleri artırılmalı. Bu politikaların en az 10 yıl boyunca değişmeyeceğinin garantisi verilmeli. İthalatın çare olmayacağını daha önce de gördük. Ulusal Süt Konseyi fonksiyonuna uygun çalışır hale getirilmeli" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2010 Cuma 11:53:00
Güncelleme :15 Ocak 2010 Cuma 18:56:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?