Osmanlı sanatlarından birisi olan ve çok az üstat tarafından sürdürülen 'Eser-i cedide', Avrupa ve Amerika'da hızla tanınmaya başladı. Üstat Osman Nuri Gürsesli'nin eserleri, Amerika ve Avrupa'da büyük ilgi görüyor.
Özel hamurdan elde edilen bir seramik kaide üzerine çeşitli şekillerde motiflerin işlenmesi sonrasında meydana getirilen 'Eser-i cedide', Osmanlıdan günümüze ulaşmış nadir sanatlardan biri. Bu sanat dalında eser üretebilen çok az sayıda üstat bulunuyor. Bunlardan birisi olan Osman Nuri Gürsesli, sanatın ecdattan geldiğini belirterek artık eski el sanatlarını yapabilen usta yetişmediğinden dert yandı. Yalova'daki atölyesinde, zamanının büyük bölümünü bu eserlerin oluşumuna ayıran Gürsesli, eserlerine Osmanlı padişahlarının resimlerini işliyor. Özel kristaller üzerine eklenen padişah motifleri, ardından ebruyla süslenmiş özel seramik kaide üzerine bir bir iliştiriliyor. Bu tablo daha sonra fırınlanarak son halini alıyor. Eser-i Cedide sanatçısı Osman Nuri Gürsesli, "Her bir eser sizden kopan bir parçadır. Hep sizden bir şeyleri taşır. İşlenen her motifin tek olması lazımdır. Ben de bu geleneğe uyarak her eserden sadece 1 tane yapıyorum. Bir eserin ortaya çıkışı yaklaşık 1 ay alıyor" dedi.
Eserlerini bir çok Avrupa ülkesinin yanı sıra Amerika'daki Türk vatandaşlarına gönderdiğini dile getiren Gürsesli, "Bir çok kişi eserlerimi buradan alıp, Avrupa ülkelerine ve Amerika'ya götürdü. Ardından telefonlar ve siparişler almaya başladım. Özellikle buralardaki Türklerden talep gelirken, son günlerde yabancıların da aramaya başlaması Eser-i Cedide'nin yabancılar tarafından da tanınmaya başladığını gösteriyor" diye konuştu.