19
Mayıs
2024
Pazar
YALOVA

Hibe, heba oldu

Yalova’da, 17 Ağustos Marmara depreminin yol açabileceği psikolojik rahatsızlıkların tedavisi için Japon Kızılhaç teşkilatının verdiği 3 milyon dolar hibeyle yapılan ve 3 sene önce tamamlanan Termal Ruh Sağlığı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi açılmadan kapandı.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan’ın zamanında Yalova’nın Termal İlçesi’nde yaptırılan 4 katlı rehabilitasyon merkezine, kağıt üzerinde 1 psikiyatri uzmanı, 1 dahiliye uzmanı, 1 radyoloji uzmanı tayin edildi.

Tayini yapılan 3 doktor ise başka yerlerde çalıştırılıyor. Yalova’daki hastanelerde psikiyatri hastalarının günlerce muayene için sıra beklemesine rağmen, Termal’deki hastanenin atıl durması tepkiye sebep oluyor. Tam teşekküllü rehabilitasyon merkezi olarak inşa edilen ve çevre düzenlemesine kadar Japonların verdiği para ile yapılan sağlık merkezinin çürümeye terk edilmesi üzerine, CHP Milletvekili Muharrem İnce’nin Meclis’e verdiği soru önergesini Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’dan cevap geldi.

Akdağ, Yalova Ruh Sağlığı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin 2003 yılında tamamlandığını, atıl beklememesi için hastanenin geçici kabulü yapıldıktan sonra Yaşar Okuyan Bölge Hastanesi’ne bağlandığını, ancak 2004 yılında SSK Yönetim Kurulu tarafından SSK Erenköy Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Baştabipliği’ne bağlı olarak çalışılmasına karar verildiğini bildirdi.

Merkeze 3 personel tayin edildiğini, ancak bunların geçici olarak farklı hastanelerde görevlendirildiklerini, diğer kadroların tamamlanamamasından dolayı açılışın yapılamadığını belirten Akdağ, "19 Şubat 2005 tarihi itibariyle Erenköy Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinin vermiş olduğu hizmeti sürdürebilmesi mümkün olmamıştır. Termal Rehabilitasyon Merkezi’nin Yalova Valiliği’nin de bilgisi dahilinde hangi maksatla kullanılırsa daha verimli olacağı konusunda çalışmalar devam etmektedir" dedi.

Yaşar Okuyan ise, "17 felaketinden sonra bölgede çok sayıda insanın ruhi problemler yaşayacağını bilen Japon hükümetinin şartlı bağış olarak yaptırdığı bu hastanenin bugüne kadar açılamaması beceriksizlikten başka bir şey değildir. Biz bu hastaneyi Japon Kızılhaç’ı, Kızılay ve SSK olarak müştereken yaptık. Bu bir bağıştır. Bağışın protokollere uygun olarak işletilmesi lazımdır. Eğer gayesine uygun olarak kullanılmazsa uluslararası skandal olur. Burasının Japonlar ile yapılan anlaşma haricinde kullanılması imkansızdır. Türkiye’de psikolojisi bozulan birçok insan var. Biz bunları düşünerek tesisi yaptık. Yalova valisinin bu işle ne alakası var? Başka maksatla kullanılması imkansız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2005 Perşembe 12:18:16
Güncelleme :15 Nisan 2005 Cuma 12:30:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?