19
Mayıs
2024
Pazar
YALOVA

Korkutan deprem tahmini

KORKUTAN DEPREM TAHMİNİ

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı H. Serdar Harp, olası bir Marmara depreminde 70 ila 150 bin arasında insanın hayatını kaybedeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 11'nci yıl dönümü sebebiyle TMMOB tarafından Yalova'da yapılacak olan 'Depreme Duyarlılık Yürüyüşü' öncesinde, Yalova İnşaat Mühendisleri Odası'nda bir basın toplantısı düzenleyen İMO Yönetim Kurulu Başkanı H. Serdar Harp, hükümeti depreme karşı gerekli önlemleri alması konusunda uyardı. Harp, "Biz teknik elemanlar, mühendisler, bu konuda elimizden ne geldiyse yapmaya çalıştık. Çuvaldızı kendimize batırdık. Özellikle kendi arkadaşlarımızı eğitmeye çalıştık. Mühendislik

hizmetlerinin kalitesini yükseltmek için yapılması gerekenleri yaptık. Hep bunların önüne engel konuldu. Ama yine de yapmaya çalıştık. Bu çabanın yüzde birini siyasi iktidarlar sarf etmiş olsalardı, bugün deprem, daha doğrusu genel olarak doğa olaylarının afete dönüşmesinin önüne geçecek tedbirleri alma noktasında bir yerlere gelmiş olurduk" dedi.

 

KORKUTKAN TAHMİN

Sarp, olası Marmara depreminde 70 ile 160 bin vatandaşın enkazın altında kalarak hayatını kaybedeceğini tahmin ettiklerini belirterek, "Yarın bir Marmara depreminde ortaya çıkabilecek sonuçlar çok vahimdir. Hem İstanbul için hem İstanbul dışındaki konutlar için. 100 yılda yüz bin vatandaşımızı kaybetmişiz. 160'ın üzerinde yıkıcı deprem olmuş. İstanbul'da bir depremde 70 bin binanın ağır hasar göreceği, 200 bin binanın orta hasar göreceği, 400 bin ailenin acil barınma ihtiyacı olabileceği, 160-200 bin yaralı insanın hastane ihtiyacı olacağı ve en az 70 ila 150 bin arasında vatandaşın hayatını kaybedeceği ifade ediliyor ki, bence bu rakamlar hafifletilmiş rakamlardır.

Bence bu rakamların çok daha ötesinde yaşam kaybedilecektir. İstanbul'da depremin ilk anında ölenlerin dışında enkaz kaldırma çalışmalarının sağlıklı şekilde yapılamamasından dolayı gidilemeyen yerlerde, enkazlarda insanlar daha sonra hayatlarını kaybedecek. Hastalıktan insanlar hayatlarını kaybedecek. Yapı Denetim Yasası mutlaka elden geçirilmelidir. Türkiye'nin şartlarına uygun bir yapı denetim sistemi mutlaka uygulanmalıdır" diye konuştu.

KORKUTAN DEPREM TAHMİNİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2010 Pazartesi 17:45:03
Güncelleme :17 Ağustos 2010 Salı 09:44:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?