26
Mayıs
2024
Pazar
YALOVA

Osmanlı tartışmaları sürüyor

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Osmanlı Devleti'nin Yalova'da kurulduğu iddialarına karşı Bilecik'ten yükselen itirazlara cevap verdi. Eruslu, "Osmanlı o dönemde beylikti, 1302'deki büyük savaş sonrasında devlet hüviyetini kazandı. Milyonlarca kişi bunu inkar etse de bu böyledir" dedi.

Ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın Osmanlı Devleti'nin Yalova'da kurulduğunu söylemesinin yankıları hala sürüyor. Bu noktada Bilecik'ten yükselen itirazlara cevap ise Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu'dan geldi. Eruslu, açıklamasında, "Sempozyum sonrasında ortaya çıkan tepkileri çok doğal karşılıyorum. Bilimsel çalışmalar hiçbir zaman için tek bir oturumla ortaya çıkmaz. Farklı görüşte olan bilim adamlarının da görüşlerini ve değerlendirmelerini göz önüne almak lazım. Ancak tarihe bakış insanların kabiliyetleri kadardır. Eğer kişiler miyopsa önündeki gerçekleri görmez.

Eğer teleskopu varsa uzaydaki nesneleri dahi görür. Onlar konuya kendi cephelerinden baktıkları için onları da doğal karşılıyorum. Onlar Osmanlı'nın kuruluşunu ekonomik çıkar olarak görüyorlarsa onlara bir şey demiyorum. Ama biz tarihi gerçekleri ortaya çıkarmak istiyoruz. Ben kendim Domaniçliyim. Osmanlı'nın kuruluşunu oraya götürmek isterim. Ama tarihi gerçekler ortada. Osmanlı o dönemde beylikti. Osmanlı 1302'deki büyük savaş sonrasında devlet hüviyetini kazanmıştır. Milyonlarca kişi bunu inkar etse de bu böyledir" diye konuştu.

"Tarih değiştirilmez, anlaşılır" diyen Eruslu şunları söyledi:
"Biz Yalova olarak tarihin anlaşılmasını istiyoruz. Türk tarihi karizmalar tarihidir. Oğuzlar ilk defa karizmatik lider olarak Oğuz'u takip etmişlerdir. Selçuklular o dönemki karizmatik lider olan Selçuk Bey'i takip edenlerdir. Osmanoğulları da Osman Bey'in karizmasını takip eden devlettir. Dolayısı ile Osman Bey'in gazi unvanını alması 1299'dur. Fakat devlet başkanı unvanını kazanması 27 Temmuz 1302'deki savaştır. Bu savaşta o dönemin en yerleşik gücü olan Bizans'ı yenmek sureti ile karizmasını zirveye taşımıştır. Bu davranış Osman Gazi'yi Osmanlı Devleti'nin kurucusu yapmış ve o isim ondan sonra alınmıştır. Yoksa o anda Osman Gazi ailenin en güçlüsü değildir. Diğerlerini karizması ile geçmek sureti ile devlet hüviyeti kazanmış topluluğun isim babası da olmuştur."

HALİL İNALCIK'IN ADI TÜRK TARİHİ ARAŞTIRMA MERKEZİ'NE VERİLECEK
Prof. Dr. Halil İnalcık'ın adının Yalova Üniversitesi bünyesinde oluşturulacak olan Türk Tarihi Araştırma Merkezi'ne verileceğini belirten Yalova Üniversitesi Rektörü Niyazi Eruslu, "Biz Yalova Üniversitesi olarak tarih bölümüne sahip değiliz. Ama tarih bölümümüzün olmaması bu konuda çalışma yapmayacağımız anlamına gelmez. Bizim bünyemizde Sosyal Bilimler Enstitüsü var. Bu enstitü bünyesinde de Türk Tarihi Araştırma Merkezi kuracağız. Buraya Prof. Dr. Halil İnalcık'ın ismini vereceğiz. Yalova Üniversitesi olarak bu konuda çalışan tüm profesörlerle görüşüp fikirlerini alacağız. Ayrıca görüşünü aldığımız bilim adamlarını bir konferansta buluşturmayı arzu ediyoruz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2009 Çarşamba 16:43:38
Güncelleme :29 Temmuz 2009 Çarşamba 16:46:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?