27
Mayıs
2024
Pazertesi
YALOVA

Prof. Dr. Eren'den deprem açıklaması

MARMARA'DAKİ DEPREM

Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Recep Eren, Tekirdağ açıklarında meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin, muhtemel bir büyük depremin tetikleyicisi olmadığını ve fayda bir kırık oluşturmadığını söyledi.

Marmara Denizi'nde Tekirdağ açıklarında yerin 15.3 kilometre derinliğinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Recep Eren, korkulacak bir şey olmadığını, bu tür depremlerin fayın enerji boşaltması açısından faydalı olduğunu kaydetti. Eren, "5,2 büyüklüğündeki deprem denizin 15.3 kilometre derinliğinde ve Tekirdağ açıklarında oldu. Bu, Kuzey Anadolu fay hattının Marmara'nın devamındaki kısmında olan bir deprem. Bu fayın kırılmayan uzunluğu yaklaşık 170 kilometre kadar. Bu halen kırılmayı bekleyen bir uzunluk. Düşey atılımlı faylardan dolayı Marmara'da olacak bir depremin büyüklüğünün 7'nin altında olacağını düşünüyoruz. Kırılmayı bekleyen fay 170 kilometre olmakla beraber, bunun tamamı doğrudan atılımlı değil. Tekrar düşey atılımlara döndüğü için kısmen etkisinin azalacağı düşüncesindeyiz" dedi.

5,2 büyüklüğündeki depremin fayın dinamik olduğunu gösterdiğini ifade eden Recep Eren, "Bu depremden sonra 6 artçı deprem daha meydana geldi. Bunların en büyüğü 2,9. Önemli olan, bu deprem Kuzey Anadolu fayının Marmara'daki bölümünde büyük bir depremin habercisi midir, değil midir sorusu. Deprem, şu haliyle bir kırık oluşturmadı. Bu, bayın dinamik, yani etkili olduğunu gösteren bir işarettir. Fay ne zaman kırılmaya başlar ya da ne zaman bu hareket tetiklenir... Biz Marmara'da deprem bekliyoruz. Bunun süresini belirlemek için, birçok kriterlerden veri tabanı oluşturulması lazım. Bu hareketler, fayın zaman zaman enerji boşaltsanı sağlıyor" diye konuştu.

 

"DEPREME HAZIR OLMALIYIZ"

Depremin ne zaman olacağını gelişmiş toplumların bile önceden tespit edemediğine dikkat çeken Prof. Dr. Recep Eren, "Daha çok depreme hazır olma kavramını işliyoruz. İstanbul'da da gördük, son Simav depreminde de gördük. Çok büyük olmayan depremde bile binalarda hasarların çok yüksek olduğunu görüyoruz. Dünyada gelişmiş toplumlarda ulaşılan nokta depreme hazır olmaktır. Biz de depreme hazır olmalıyız. İstanbul'un bazı semtlerinde biz depremin zamanını söylesek bile, binaları boşalttığınız zaman halkı

geçici bir süre iskan edeceğimiz toplama merkezleri yok. En önemli faktör, depreme hazır olma bilincidir. Son sarsıntı Kuzey Anadolu fayında olmakla beraber, bu fayın hareketlendirdiğini gösteren bir beklenti yok. Bu deprem fay hattında bir kırık oluşturmamıştır. Ancak fayın hareketli olduğunu gösterir. Bu depremlerin olması, fayın enerji boşaltması açısından önemli ve faydalıdır. Büyük deprem ancak çok büyük enerji birikimiyle beraber tetiklenecek. Tekirdağ açıklarında olması Marmara'daki fayın hareketlendiğine pek işaret etmiyor" açıklamasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2011 Salı 14:08:05
Güncelleme :28 Temmuz 2011 Perşembe 18:21:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?