19
Mayıs
2024
Pazar
YALOVA

'Sahte balı ihbar edin'

Yalova’da düzenlenen arıcılık panelinde konuşan Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye’de arıyı, kovanı görmeden sahte bal üretenler olduğuna dikkat çekerek, Tarım Bakanlığı onayı bulunmayan balların kendilerine ihbar edilmesini istedi.

Atatürk Merkez Araştırma Enstitüsü’nde Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından tertiplenen panele arıcılar ilgi gösterdi. Yaklaşık 200 üreticinin katıldığı panel öncesinde bir açıklama yapan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Bahri Yılmaz, "Son günlerde arıcılık sektörünün gündemine sahte bal oturdu. Sahte bal tabiri arıcılıkla ve bal üretimiyle bağdaşmayan bir kelime. Aslında arı balı kendi yapar, balın sahtesi olmaz. Ancak kovanı, arıyı görmeden yapılan sahtekarlıklar var. Biz buna bal demiyoruz, zira buna bal demek arıcılığa hakaret olur" dedi.

Bu sahtekarlıkların önüne geçmek için 72 ilde birlikler kurduklarını, yaklaşık 13 bin üyeleri olduğunu anlatan Yılmaz, "Türkiye genelinde bu sahtekarlarla, arıya çamur atan, bala hile katanlarla mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu hususta vatandaşlardan da destek istiyoruz. Bize bu konuda ihbarda bulunun. Bal üretiminde şu an için bir sıkıntı yok. Bizler kovanlarımızla yaylaya gider, iyi balı üretip, tüketicimizin sofrasına ulaştırırız. Ancak tüketicilerimiz ambalajsız, etiketsiz, Tarım Bakanlığı’nın üretim izni olmadan üretilen balları almasınlar" diye konuştu.

Panelde ayrıca, Hacettepe Üniversitesi Arı Ürünleri Araştırma Görevlisi Prof. Dr Kadriye Sorkun, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nevin Keskin ve Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parasitoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Aydın da birer konuşma yaptı. Panelde arı yetiştiriciliği, organik bal üretimi ve arı hastalıkları konularında bilgiler verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2005 Cumartesi 19:20:01
Güncelleme :10 Nisan 2005 Pazar 13:38:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?