19
Mayıs
2024
Pazar
YALOVA

Türkiye'de 2.6 milyon kişi diabet hastası

Yalova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Metin Sabuncu, Türkiye’de 2.6 milyon, dünyada ise 100 milyon diyabetli olduğunu söyledi.

Erken teşhisin ve iyi bir takibinin diyabetin yol açacağı zararları azaltacağına dikkat çeken Sabuncu, sadece şeker seviyesinin değil, kan basıncının kontrolünün de önemli olduğunu kaydetti.

Belediye olarak başlattıkları diyabetle mücadele çalışmalarını başarıyla sürdürdüklerini belirten Sabuncu, "Dünyanın her tarafında salgın boyutlarına ulaşan diyabetli hasta sayısı, gelişmekte olan ülkelerde gittikçe artmaktadır. Tip 1 diyabetten çok karşımıza çıkan tip 2 diyabetin görülmediği pek az toplum vardır. Küresel tip 2 diyabet sayısı 100 milyondan önümüzdeki 15 yılda 200 milyona yükselmesi beklenmektedir. Tip 2 diyabet yayıldıkça, bunun yol açtığı hastalık ve ölümler de yayılmaktadır. Diyabetin koroner kalp hastalığına sebep olduğunu biliyoruz" dedi.

Belediye olarak bu konuya önem verdiklerini anlatan Sabuncu, "Bu maksatla başlattığımız diyabet takip programı gelişerek devam ediyor. Ayrıca geçen yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde düzenlediğimiz faaliyet oldukça ilgi görmüştü. Fakat bu yıl 14 Kasım Ramazan Bayramı’nın birinci gününe denk geldiğinden bunu 22 Kasım gününe erteledik. Özellikle diyabet açısında riskli olan, yani aşırı kilolu, 30 yaş üstü, ailesinde diyabet olan, durgun yaşayan, hamilelikte diyabeti olanlar, yüksek tansiyonu olan, yüksek trigliserid, düşük HDL seviyesi olan vatandaşlarımız başta olmak üzere herkesi 22 Kasım Pazartesi günü 2004 saat 14.00’te Belediye Meclis Salonu’nda düzenleyeceğimiz ’Diyabet hakkında her şey’ adlı toplantımıza davet ediyoruz" diye konuştu.

yalova
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 14:25:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?