26
Mayıs
2024
Pazar
YALOVA

Valilik'ten kayıt dışı açıklaması

Kayıt dışı istihdamla mücadele projesi (KADİM) dahilinde Yalova Valiliği tarafından yapılan toplantının sonuçları açıklandı.
 
Yalova Valisi Yusuf Erbay imzalı sonuç bildirisinde, kayıt dışı istihdamla mücadele için alınması gereken tedbirlere geniş yer verildi.
Türkiye'de kayıt dışı ekonominin GSMH'nin yüzde 50'sinden daha fazla olduğunun tahmin edildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
"Yerel denetimde etkinliğin sağlanabilmesi için diğer bir yöntem de, vergi dairesi yoklama memurlarının düzenledikleri yoklama fişlerinin Bağ-Kur ve SSK'ya bildirilmesinin sağlanmasıdır. İlçelerde dahi örgütlenmiş olan yoklama memurlarının, işyeri açılış, kapanış, adres ve ortak değişikliği ile yaygın ve yoğun denetimlerde düzenledikleri yoklama fişlerinin, işyerinde çalışanların kimlik bilgileri, işe giriş tarihleri ve aldıkları ücret bilgilerini taşıyacak şekilde düzenlemesi ve bu tutanakların birer nüshasının Bağ-Kur ve Sigorta Müdürlüklerine gönderilmesinin zorunlu tutulması gerekmektedir. Böylelikle özellikle vergi dairesine yasal süresinde bildirilen ancak sosyal güvenlik kurumlarına geç bildirilen çalışanların çapraz kontrolü yapılabilecektir. Sosyal güvenlik primlerinin yüksek olduğu ve bunun kayıt dışı istihdama yol açtığı konusunda, işveren kesimi başta olmak üzere, toplumda genel bir inanış bulunmaktadır. İş gücü üzerindeki mali yüklerin ağır olmasının kayıt dışı istihdamı arttıran unsurlardan birisi olduğu tüm taraflarca kabul edilmektedir ve vergi ile sigorta primlerinde indirime gidilmesi halinde kayıtlı istihdamın artacağı değerlendirilmektedir. Kayıtlı istihdamda meydana gelecek olumlu gelişmeler paralelinde istihdam üzerindeki mali yükler hafifletilecektir".
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 14:50:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?