31
Mayıs
2024
Cuma
ALTINOVA - YALOVA

Bakan Yıldırım Altınova'da

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gemi inşa sektörünün orta ve uzun vadeli krizlerde Türkiye'yi ayakta tutacağını söyledi.


Bakan Yıldırım, Yalova'nın Altınova ilçesi Tavşanlı beldesinde Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri San.Tic. A.Ş. tarafından yaptırılacak olan Gemi İnşa Meslek Lisesi ve Gemi Makineleri Meslek Lisesi, hastane ve yurdun temel atma töreni ile nehir tipi kimyasal tanker New Experıence isimli geminin ilk kaynağının yapılış törenlerine katılmak üzere helikopterle Yalova'ya geldi. İlk olarak Tavşanlı'daki temel atma törenine katılan Yıldırım, burada Yalova Valisi Yusuf Erbay ve Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Kan'dan bilgi aldı.


Törenin açılış konuşmasını yapan Tersane Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Kan, yapılacak tesislerin sektörde yaşanan kazaları büyük oranda azaltacağını söyledi.
Daha sonra söz alan Bakan Yıldırım ise, "Geçtiğimiz Haziran ayında Başbakanımızın riyasetinde bir toplantı yaptık. Sektör temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda önemli kararlar alındı. Tersanelerdeki iş kazalarını ortadan kaldırmak, asgari düzeye indirmek için eğitimin önemli bir faktör olduğu, önemli bir eksiklik olarak ortaya çıktığı tespit edildi. Neden böyle? 5 senede 23. sıradan 5. sıraya tırmanırsanız, gayet tabii ki yetişmiş meslek sahibi eleman ihtiyacınız olacak. İşte bu ihtiyacı gidermek
için 6 adet Meslek Lisesi açmaya karar verdik. Ve bugün geldiğimiz noktada bir tanesinin açılışı Pendik'te gerçekleştirildi. 2 tanesinin Yalova'da inşası yapılıyor, bir tanesi için Kocaeli'de yer tespiti yapıldı. Br tanesinin ise tarihi ve sembolik bir anlamı var. Haliç Tersanesi içerisinde, Türk gemi inşa sektörünün uzmanlarının ilk olarak yetiştiği bölgede Gemi Yapı Meslek Lisesi'nin inşaatını da kararlaştırdık. Yapım çalışmalarına başladık. Bir adette Gelibolu'da yapılacak. Şu anda Mersin'de bir tane
devam ediyor. Böylece 6 değil, 7 adet Gemi Yapı Meslek Lisesi'ni önümüzdeki yıl itibarıyla devreye sokmuş olacağız. Gemi inşa sektörünün ilerlemesiyle birlikte eğitim alanında yetişmiş meslek sahibi ara eleman konusunda neler yapmışız? 2004 yılında Milli Eğitim camiasına baktığımızda sadece çeşitli meslek liseleri içerisinde 17 adet gemi inşa bölümü var, okul olarak yok. Sadece 17 tane meslek liseleri içerisinde bölüm şeklinde var. Bugün itibarıyla 19 tane ahşap yat ve tekne imalatını konu alan okul var. 17 tane de gemi inşaatını öğreten okul var. Böylece 36 tane okula Türkiye çapında erişmiş bulunuyoruz. Bunun üzerine inşaatı devam eden 7 okulu da koyduğumuzda bu sayı 42'ye çıkmış oluyor. Tersane sayısı ülkemizde 2003'lerde 37 idi, bugün 130'u aştı. Bunların 85 tanesi fiilen faaliyete geçti. Artık gemi inşa sektörü Türkiye'nin lokomotif sektörü haline geldi. Türkiye'yi kısa, uzun vadeli krizlerde ayakta tutacak, Türkiye'nin gelişmesini, kalkınmasını, istihdamını dengeleyecek bir sektör olarak gemi inşa sektörü kendini göstermeye başlıyor. Bu ülkemiz açısından sevindirici bir durumdur. Ülkemizin bu sektörde dünya ve Avrupa'da söz sahibi olur duruma gelmesi, her Türk vatandaşının ve bizlerin de göğsünü kabartan bir gelişmedir" dedi.


Bakan Yıldırım, konuşmanın ardından 15 bin 336 metrekare alan üzerine kurulacak olan 24 derslikli Gemi İnşa Meslek Lisesi ve 16 derslikli Gemi Makineleri Meslek Lisesi ile 8 bin 193 metrekare alana kurulacak 30 yatak kapasiteli Devlet Hastanesi ve 4 bin 690 metrekare alana kurulacak 200 yatak kapasiteli yurdun temeline ilk harcı koydu. Tesislerin 2010 yılında tamamlanarak, hizmete açılması hedefleniyor.
Daha sonra Yalova'nın Altınova ilçesi Hersek köyünde bulunan tersaneler bölgesine geçen Bakan Yıldırım, Altıntaş Tersanesi'nde Hollanda'nın Rensen firması için inşa edilecek olan 135 metre uzunluğundaki "New Experıence" isimli nehir tipi kimyasal tankerin ilk kaynağını yaptı. Yıldırım, törenin ardından helikopterle Yalova'dan ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 13:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?