31
Mayıs
2024
Cuma
ALTINOVA - YALOVA

Yıldırım'dan tersane işçilerine sertifika

Yalova'da hizmete girecek olan tersane için kaynakçı yetiştirme kursunu tamamlayan işçilere sertifika dağıtan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk denizciliğine içeride ve dışarıda itibar kazandırdıklarını söyledi. 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Yalova Valiliği ile Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından ortaklaşa düzenlenen istihdam garantili kursu tamamlayan işçilerin sertifikalarını vermek için Yalova'ya geldi. Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Hersek bölgesinde kurulan 40 ortaklı tersane alanında düzenlenen tören alanına helikopterle inen Yıldırım, Vali Yusuf Erbay ve protokol tarafından karşılandı. Buradan tören alanına geçen Yıldırım, bir süre işçilerle ilgilendi. Yıldırım, yanına yaklaşan Taylan Dönmez isimli 7 yaşındaki çocuğu sevdi. 

Yalova Valisi Yusuf Erbay, yaptığı konuşmada, bu bölgedeki çalışmaların ülkeye 4 milyar dolar döviz girdisi sağlayacağını belirterek, "Bu bölgede yapılacak çalışmalar neticesinde yılda 4 milyar dolar civarında bir döviz girdisi sağlanacaktır. Bu son derece önemli bir rakamdır. 2004 yılından beri yapılan çalışmalar ve bu çalışmalara paralele olarak bizim buraya sağlayacağımız iş gücüne yönelik başlattığımız kurslar bir hayli mesafe almıştır. Buraya düzenlenen 2 kursla toplam 623 kişi iş sahibi
yapılmıştır" dedi. 

Bakan Yıldırım, bugün Türk denizciliğinin içeride ve dışarıda itibar kazandığını belirterek, "Yıl 2002 denizciliğimiz dibe vurmuş. Türk bayraklı gemiler Türk kara ularına hapsolmuş. Dışarı çıkamıyor. Çıktığında tutuklanıyor. Türk bayrağı dünya denizlerinde kara listeye alınmış. Sahillerimizde deniz taşımacılığı bitmiş. Çünkü liman ücretleri ve yakıt çok pahalı. Peki ne yapmak gerekiyordu. Yapılacak şey gayet basitti. Bir kere işi bilen kişileri iş başına getirmek lazımdı. 1992'de Denizcilik Müsteşarlığı kurulmuş, ama denizcilikten anlayan arkadaş yok. Biz hemen Türkiye'nin en yetişmiş denizcilerini Denizcilik Müsteşarlığı'nın merkezine ve 130 noktasındaki limanlarına dağıttık. Ve denizciliğimizin Türk Bayraklı gemileri kara listeden çıkmasını 3 yılda sağladık. Dışarı çıkan her 100 gemimizden 25'i tutuklanırken, şimdi her 100 gemiden sadece 5'i tutuklanır duruma geldi. İşte bu 5 yılın ortaya çıkardığı sonuçtur. Türkiye denizcilik sektöründe hem içerde hem dışarıda itibarını hızla arttıran bir ülke konumuna geldi" diye konuştu. 

Gemi inşa sektörünün geliştirilmesi amacıyla bakanlık olarak bir "Tersaneler Master Planı" hazırladıklarını dile getiren Bakan Yıldırım, "Türkiye, 8 bin 400 km sahil şeridi ile geleneksel gemi inşa ülkesi. Ama maalesef bunu yeterince değerlendiremiyor. Biz ne yaptık. Dedik ki mutlaka tüm sahillerimizde gemi inşa sektörünü canlandırmalıyız. Vize'den başladık, İskenderun'a kadar bütün sahil tarafını kapsayan bir Tersaneler Master Planı çıkardık. Buna göre Tuzla bölgesinde ufak ölçekli 37 tersane vardı. Ondan sadece 15 mil mesafede Yalova'da şu anda tersane sayısı 46'ya yükseldi. Yani 3 sene içerisinde Tuzla'dan daha büyük bir kapasiteyi Yalova'ya kazandırdık. Yalova bunu hak ediyor. Yalova buna layık,helali hoş olsun. Bu 46 tersane ne anlama geliyor? Bu tersaneler tamamıyla çalışmaya başladığı zaman 1,5 katrilyonluk yatırım, 20 bin doğrudan çalışan ve yılda 600 detroit tonluk yıllık gemi yapımı anlamına geliyor. Buda 100 bin aileye iş aş anlamına geliyor" şeklinde konuştu. 

Tuzla tersanesinde yaşanan ölümlü kazalara da temas eden Bakan Yıldırım, "Son günlerde tersanelerimizde yaşanan ve hepimizin yüreğini dağlayan ölümlü kazalar oluyor. Dünyanın hiçbir yerinde kazalar oluyor diye işyerleri kapatılmaz. İşyerleri kapatılarak kazalar önlenmez. Bu adeta öğrencileri ortadan kaldıralım, eğitimi kolay yönetelim anlayışıyla eşdeğerdir. Kazalar önlenebilir" dedi. 

Yıldırım daha sonra kursu tamamlayan kursiyerlerin sertifikalarını verdi. İşçiler, bakana ferforje bir sehpa ile ayna hediye etti. Bakan Yıldırım daha sonra işçilerin iş başı yapmalarını, ilk kaynağın yapılışını izledi. Eline aldığı çekiçle kaynağın yapıldığı demir parçasının çapaklarını da temizleyen Bakan, tersane yöneticileri ile kısa bir toplantı yaptı. 

Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra Karayolları Genel Müdürü Cemal Turan, Denizcilik Müsteşarı Hasan Nafioğlu, AK Parti Yalova Milletvekili İlhan Evcin, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile çok sayıda protokol mensubu, partililer ve davetliler katıldı.

.
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2008 Cumartesi 17:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?