20
Mayıs
2024
Pazertesi
TERMAL - YALOVA

'Türkiye'de ormanlık alanlar arttı'

Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Akdeniz Modeli Orman Ağı Çalıştayı" Yalova'nın Termal ilçesinde başladı. 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türkiye'de ormanlık alanların arttığını söyledi. 

Sürdürülebilir orman konseptinin Akdeniz modeline nasıl uyarlanacağının masaya yatırılacağı ve arazi ile orman yapılarının uluslararası platformda ele alınacağı çalıştay (Mediterranean Model Forest Network Technical Workshop), Termal ilçesindeki Termalium Wellness Park Otel'de başladı. 22-25 Ekim 2008 tarihleri arasında sürecek oturumlarla devam edecek olan çalıştaya 2'si Kanada, 1'i Tunus, 2'si Fransa, 1'i Hırvatistan, 4'ü İspanyol ve 3'ü İtalyan 13 yabancı olmak üzere toplam 60 kişi katılıyor. 

Çalıştayın açılışına Orman Genel Müdürü Osman Kahvesi, Orman Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen ve Yalova Valisi Yusuf Erbay da iştirak etti. Kahveci, Türkiye'deki ormanların hızla arttığına işaret etti. Türkiye'nin ormanlarındaki servet artışının 300 milyon metre küpün üzerine çıktığını dile getiren Kahveci, "Türk ormancılığı son 20 yıl içerisinde orman varlığı nadir ülkelerden bir tanesi. Orman alanlarında yıllık ortalama 30 bin hektar artış var. Ormanlarımızın iç dinamiğinde ve tuttuğu servette de artış var mı? Belki en çok dikkat edilmesi gereken bu. Orman duruyor da ormanın içerisinde ağaç kalmamış, servet kalmamış. Buna baktığımız da son 20 yıl içerisinde Türkiye ormanlarındaki servet artışı 300 milyon metre küpün üzerinde. Ve yıllık artış 26-27 milyon metre küpten 36 milyon metre küpe çıktı. Demek ki ormanlarımızın iç dinamiğinde, iç yapılanmasında da hızlı bir artış süreci yaşıyoruz. Türkiye'de ormanlar artıyor. Türkiye'deki ormanlar, alan itibarı ile de, vasıf itibarı ile de, kalite itibarı ile de artıyor. Bunun için kimse Türkiye'de orman varlığında azalma var diye global çerçeve içerisinde düşünerek panik yapmasın. Ancak bunun bizi rehavete de sürüklememesi lazım, çünkü yapacak çok işimiz var" dedi. 

Çalıştayda Türk ve yabancı uzmanlar da konuşmalar yaparak, Akdeniz modelinin oluşturulmasına yönelik ne gibi çalışmalar yapılacağı yönünde fikir beyan edecek. Çalıştay sonrasında ortak bir plan oluşturulacak.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 12:54:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?