19
Mayıs
2024
Pazar
TERMAL - YALOVA

Valide Sultan kaderine terkedildi

Termal İlçesi’nde Sağlık Bakanlığı tarafından işletilen Termal Kaplıcaları’nın arazisinde bulunan Sultan Abdülmecid’in annesi Valide Sultan için yaptırdığı Valide Sultan Köşkü ile Atatürk’ün sinema olarak kullandığı yapı kendi haline terk edildi. Kaplıcaları ve doğasıyla olduğu kadar barındırdığı tarihi eserleriyle de tanınan Termal’de tarihin gözler önünde yok oluşu, büyük bir ayıp olarak değerlendiriliyor.

Termal’in Osmanlı döneminde yaşadığı ihtişamlı günlerin şahidi olan eserler TURBAN ve TÜRKSEV Vakfı yönetimleri zamanında olduğu gibi Sağlık Bakanlığı döneminde de kendi hallerine bırakıldığı bildirildi.

Sultan Abdülmecid Han’ın annesi için inşa ettirdiği ve dönemin en ihtişamlı yapılarından birisi olan Valide Sultan Köşkü bakımsızlıktan dökülüyor. Her an çökme tehlikesi yaşayan köşkün çevresi tellerle çevrildi. Yine Atatürk’ün Cumhuriyetin kuruluşu dönemlerinde sıkça kaldığı ilçede, sinema seyretmek için dizayn ettirdiği yapıda terk edilmişlikten nasibini alıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da defalarca geldiği Termal’de çürümeye yüz tutan yapıların bakımının yaptırılması ve restore ettirilmesi için Bakanlığın gerekli makamlarla herhangi bir irtibata geçmemesi tepki görüyor.
Vatandaşlar, "Termal birçok tarihi eseri bünyesinde barınıyor. Burası Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının en ihtişamlı dönemlerine sahit olmuş. Dolayısıyla burada birçok tarihi eser var. Ancak birçok eser şu anda çürüyor. Valide Sultan Köşkü ve Atatürk’ün sineması bunların en çarpıcı örnekleri. Bunların restorasyonu ve bakımı Sağlık Bakanlığı’nın görev alanında değil; ancak bakanlığa ait kaplıcaların arazisinde yer alıyor. Hiç yoktan gerekli makamlarla girişimlerde bulunup bu eserlerin kurtarılabilmesi için bazı çalışmalar yapabilirler. Bu eserler diğer yönetim dönemlerinde olduğu gibi AKP’li Sağlık Bakanlığı döneminde de kaderlerine terk edildiler" şeklinde konuştular.

termal
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2004 Cumartesi 16:33:27
Güncelleme :8 Kasım 2005 Salı 11:43:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?