20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

İŞTE EN GÜZEL ÖNERİ

Küresel finansal krizin Türkiye'de de ekonomiyi etkileyip işsizliği artırabileceği tartışmalarının yaşandığı dönemde yurtdışında iş yapan müteahhitlerden istihdamı müspet etkileyebilecek bir teklif geldi.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, yurtdışındaki Türk inşaat firmalarına ait yüzlerce şantiyede çalışan Türk işçi sayısının maliyetinin fazla olması sebebiyle hızla azaldığını söyledi.

"Önceden şantiyelerimizde çalışan işçilerin yüzde 90'ı Türk'tü. Şimdi bu oran yüzde 30'a düştü." diyen Eren, hükümetten kriz sürecinde Türk işçi çalıştırmanın maliyetlerini firmaları Uzakdoğulu işçi kullanmaya mecbur etmeyecek seviyelere çekmesini istedi. Kriz sebebiyle bankaların kredi musluğunu kıstığına dikkat çeken Eren, yurtiçinde kamuya ait yol, altyapı gibi inşaatların yarım kalmaması için Hazine'nin borçlanma şartlarını yumuşatması gerektiği görüşünde. Eren, yurtdışından iş almak için gerekli olan teminat mektupları için de kamu bankalarının devreye girmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul'da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren, kriz döneminde inşaat sektörünün önemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eren, 2002-2007 yılları arasında iç pazardaki daralmaya ve yurtdışındaki iş fırsatlarının artmasına bağlı olarak Türk firmalarının yurtdışında gerçekleştirdiği müteahhitlik hizmetlerinde hızlı bir gelişme kaydedildiğini vurguladı.

Eren'in verdiği bilgiye göre, 2002'de 1,7 milyar dolar olan yurtdışından alınan iş tutarı 2007'de 12 kat artışla 19,5 milyar dolara yükseldi. Bu yılki iş tutarının ise 25 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türk müteahhitlerinin, 70 ülkede gerçekleştirdiği proje sayısı 5 bine, iş hacmi ise 125 milyar dolara ulaştı.

Birlik başkanı, inşaat sektörünün kriz dönemlerinden çıkmakta faydalanılan bir numaralı sektör olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin bu hassas dönemde istihdam kapasitesi yüksek, ithalata bağımlılığı az, döviz getiren ve tasarrufları sabit sermaye yatırımlarını yönlendirebilen inşaat sektörüne önem vermesi gerekiyor." dedi.

Krizin panzehiri inşaat sektörü

İnşaat sektörünün 'krizin panzehiri' olabileceğini ifade eden Eren, bunun için sektörün yaşamasını sağlayacak birtakım adımlar atılması gerektiğini kaydetti. Müteahhitlerin aldıkları işleri tamamlayabilmeleri için finansman açısından sıkıntı yaşadığını ifade eden Eren şöyle konuştu: "Maalesef büyük bankalar bile kriz sürecinde geri çekildiler. Krizi bahane ederek kredi taleplerimize olumlu cevap vermiyorlar. Faiz oranlarının 1,45'ler yerine 1,70'lere çıkması gerektiğini söylüyorlar. Devletin bir an önce bu duruma el atması lazım. Hazine garantili kredilere ulaşamaz olduk. İnşaat firmalarının yurtiçinde alınan kamu işlerini bitirebilmek için 500 milyon dolarlık krediye ihtiyaçları var. Devam eden işlerimizi durdurma tehlikesiyle karşı karşıya kalmamak için Hazine'nin borçlanma şartlarını biraz yumuşatması gerekiyor."

Erdal Eren'in dikkat çektiği bir diğer konu da yurtdışından iş almanın en önemli şartlarından biri olan teminat mektubu konusunda yaşanan sıkıntılar. Libya'da 12 Türk firması teminat mektubu bulamadığı için ihalesini kazandıkları işlere başlayamadı. Bu sorunun çözümü için kamu bankalarının, müteahhitlerin yoğun olarak iş yaptıkları Libya, Katar ve Cezayir gibi ülkelerde şube açmaları ve inşaat şirketlerine teminat mektubu vermeleri gerekiyor. Özel bankalarca verilecek teminat mektuplarında devletin Eximbank aracılığıyla garanti/sigorta sistemi uygulaması bir diğer talep. Eren, TOKİ'nin inşa ettiği konutlarla ilgili de ilginç bir öneride bulundu. Eren, satışlarda durgunluğa sebep olan tüketici tedirginliğini gidermek için TOKİ'den konut satın alanlara geri ödeme güçlüğüne düşmeleri halinde parasının iade edilip konutların alınabileceğini, TOKİ'nin piyasanın toparlandığı dönemde elindeki konutları yeniden satışa çıkarabileceğini kaydetti.

.

İsa Sezen - Zaman
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 19:02:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?