19
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

ÜLKEM VARSA BEN DE VARIM

Koç Holding’in, Vehbi Koç’un "Ülkem varsa ben de varım" düşüncesinden hareketle başlattığı Ülkem İçin projesinde şu ana kadar 389 sosyal sorumluluk projesi hayata geçti.

20 bin civarında çalışan ve bayinin katıldığı proje, 2008 yılında tek bir konuya, çevreye odaklandı. Geçen yıl toplam 700 bin fidan dikerek 7 orman oluşturan ve TEMA işbirliği ile çevre duyarlılığını yaymak üzere 10 ilde çocuklara ve gençlere eğitimler veren Koç Holding, Ülkem İçin Kulübü ile bu eğitim çalışmalarını Türkiye’nin dört bir yanına yaymayı hedefliyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Y. Koç, projenin detaylarını ve ulaştığı noktayı anlattı.
 

Ülkem İçin projesi nasıl doğdu?

Ülkem İçin Projesi, topluluğumuzun kuruluşunun 80’inci yılı kutlamaları çerçevesinde 2006 senesinde hayata geçirilen projelerimizden biri. Sosyal sorumluluk anlayışını tabana yaymayı amaçladığımız bu proje ile çalışan ve bayi sayısıyla çok büyük bir aile olan Koç Topluluğu olarak ülkemizin karşılaştığı sorunlar karşısında çözümün bir parçası olmaya çalışıyoruz. Her yıl kuruluşumuzun yıldönümü olan 31 Mayıs’ta tüm ülke çapında projemize start veriyoruz. Bayilerimiz bir araya gelerek kendi illerinin bir sorununa çözüm üretecek bir proje tasarlayıp sonra da hayata geçiriyorlar. Projenin hareket noktası, kurucumuz Vehbi Koç’un "Ülkem varsa ben de varım" düşüncesi. Projenin içeriği de sorumlu vatandaşlar olarak yaşadığımız çevredeki sorunların farkına vararak, bunların çözümü için elini taşın altına koymak.

 

Projeye kaç bayi ve çalışan dahil oldu?

20 bin civarında çalışan ve bayi katıldı. Projede yer alan bayi ve çalışanlarımızın aileleri ve çevreleri de düşünülürse, projenin ulaştığı alanın ne kadar geniş olduğu görülür.

 

Şu ana kadar kaç proje hayata geçti?

Türkiye çapında bugüne kadar 389 sosyal sorumluluk projesi topluluk şirketleri, çalışanları ve bayileri ile birlikte hayata geçirildi. 2006 ve 2007 yılında proje kapsamındaki çalışmalarımızı bayi ve şirket ayağında yürüttük. Türkiye’nin dört bir yanındaki bayilerimiz, 81 ildeki koordinatör bayilerimizin önderliğinde bir araya geldiler. Kendi bölgelerinin ihtiyacına özel projeler geliştirip uyguladılar. Projeler için her şehire Koç Holding tarafından bir kaynak ayrıldı. İhtiyaç duyulan durumlarda bu miktarın üzerini bayilerimiz tamamladı. Projeyle amaçlanan da bayi ve çalışanların maddi katkılarından ziyade kişisel katılımlarıydı.

 

2008 yılında ise daha geniş bir etki sağlanması amacıyla, "Ülkem İçin" projesi tek bir konuya odaklandı. Çevre ve Orman Bakanlığı ile TEMA Vakfı işbirliği de sağlanarak, Türkiye’nin yedi bölgesinde 1.750 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsayacak olan 700 bin fidan dikimi için kaynak yaratıldı. Ayrıca mevcut yeşil alanların korunması için ormanların bulunduğu illerdeki çocuklara ve gençlere yönelik bir bilinçlendirme kampanyası düzenlendi. Öğrencilere TEMA işbirliği ile çevre bilinçlendirme eğitimleri verildi.

 

Neden çevre?

Çevreye duyarlılık artık bir trend değil hayati bir gereklilik. Çok klasik gibi görünse de ağaçlandırma yapmak küresel ısınma ile mücadelenin en önemli ve olmazsa olmaz silahlarından biri. Uzun yıllardır ormanlarımızın ve ağaçlık alanlarımızın yok olmasında ’insan’ faktörünün dolaylı ya da dolaysız etkisinin olması bizi bu konuda harekete geçirdi. Ülkemizin dört bir yanında oluşturulan "Koç Topluluğu Ülkem İçin Ormanları"nda görkemli bir ağaca dönüşen her fidan, her yıl tonlarca toz ve karbondioksit emerken tonlarca oksijen üretecek, birçok farklı türde canlıya yuva olacak ve hem erozyonla hem de küresel ısınmayla mücadele edecek.

 

Çalışanların projeyi sahiplenmesini nasıl sağladınız?

Aslında sosyal sorumluluk bilinci Koç Topluluğu’nun en temel hedef ve ilkelerinden birisi. Ayrıca kesintisiz iç iletişim çalışmaları yürütüyoruz. Projemizin bu geniş ağa daha verimli bir şekilde yayılması için bu seneden itibaren her ilde bir Ülkem İçin Elçisi ile yürüyeceğiz. Ülkem İçin Elçileri, projenin bu yılki döngüsünü başlattığımız kapsamlı bir toplantı ile gönüllülük ve proje geliştirme sürecine hazırlandıktan sonra, kendi illerinde gönüllü olacak tüm bayilerimizi koordine etmek ve tek bir il projesi geliştirmek üzere illerine döndüler.

 

Bu yıl ne gibi projeler geliştireceksiniz?

Projemizin 2009 uygulaması olarak okullu çocuklarda çevre bilincini geliştirmek ve doğal kaynakların verimli kullanılmasına yönelik farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirilen Yavru TEMA eğitimlerini ülke geneline yaymayı hedefliyoruz. 81 ilde yaklaşık 10 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz.

 

2006’da başlayan Ülkem İçin projesi meyvelerini vermeye başladı mı?

Evet, Ülkem İçin Projesi artık meyvelerini veriyor diyebiliriz. Bu proje başlarken de amacımız bu projenin Koç Topluluğu içinde tüm çalışan ve bayilerin senede bir kere "ülkem için ne yapabilirim?" diye düşünerek, elini birey olarak da taşın altına koymalarını ve harekete geçmelerini sağlamaktı. Böylelikle, projelerin hayata geçirildiği geleneksel bir çalışma haline dönüşmesiydi. Her sene artan bir katılımla sürmesi de başarılı olduğumuzu gösteriyor.

 

Burcu Özçelik-Hürriyet İK
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 18:32:48
Güncelleme :28 Haziran 2009 Pazar 18:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?