20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

YIL SONUNA KADAR 1000 KİŞİ ALACAĞIZ

Metro Group, önümüzdeki yıl 10 mağaza ve bir alışveriş merkezi açacak. Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, "Kriz nedeniyle yatırımlara ara vermeyeceğiz" diyor..

Krizden dolayı yabancı yatırımların hız kesmesi en büyük korkumuz. Bu kapsamda dünyanın sayılı perakende organizasyonlarından Metro Group'un 2009 kararları, Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Zira Türkiye'de Metro Cash&Carry, Real Hipermarket ve Media Markt ile faaliyet gösteren grup, toplam 28 mağazasıyla 6 bin kişiye istihdam sağlıyor. 31 ülkede 500 mağazası bulunan grup için de, Türkiye pazarı büyük önem taşıyor. 2007'de 1.120 milyar Euro ciro elde ettiği bu pazara verdiği önemi, bu yıl yaptığı 100 milyon Euro'luk yatırımla gösterdi. Ancak belirsizliklerle dolu 2009 için grubun alacağı kararlar merak konusu. Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, 2009'u konuşurken son derece rahat görünüyor. Çünkü Almanya'nın Türkiye pazarından son derece memnun olduğunu söylüyor ve ekliyor:
"2001 krizinde de yatırımlara hız vermiştik. Durmayı kesinlikle düşünmüyoruz." Metro Group'un da kendi içinde bir takım tedbirler almasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Tekeoğlu ile bu tedbirlerin yanı sıra 2009 büyüme planlarını konuştuk. Görünen o ki Metro Group, Türkiye için yine kesenin ağzını açacak

Metro Group 2009 için ne düşünüyor?
Grubumuz için Çin, Rusya ve Türkiye yatırım açısından öncelikli ülkeler. Dolayısıyla kesinlikle Türkiye'de yatırımlara ara vermek gibi bir düşüncemiz yok. 2009 yılında iki Real hipermarketi, bir alışveriş merkezi, iki Metro Cash&Carry, beş- altı Media Markt mağazası açacağız.

Bu yıl 100 milyon Euro yatırım yapacağınızı açıklamıştınız. Bunun tamamını gerçekleştirecek misiniz?
Hiçbir değişiklik yapmadık. Yılsonuna kadar toplam sekiz mağaza açmış olacağız. Bu da yatırım bütçemizin tamamını kullanacağımız anlamına geliyor.

İSTANBUL'DA ÇOK PARA VAR


İşiniz gereği tüketici eğilimlerini anında belirleme imkanına sahipsiniz. Son dönemlerde krizin satışlara etkisi ne oldu?
Kriz gıda perakendeciliğini çok fazla etkilemeyecek. Son bir ayda gıda satışlarında yüzde 10, gıda dışında yüzde 20 düşüş oldu.

Gıdadaki daralma muhtemelen orta ve dar gelirlinin tutumundan kaynaklanıyordur. Örneğin yurtdışından getirdiğiniz pahalı gıda ürünlerinin satışında düşüş oldu mu?
Hayır, olmadı çünkü 15 milyonluk İstanbul'un bir milyonunda ciddi para var. Dışarıya çıktığımızda da çok pahalı mekanların bile tıklım tıklım dolu olduğunu görüyoruz. Restoran ve oteller müşterimiz. Onların istediği kalitede ürünler satıyoruz.

Gıda yönünden elinizin güçlü olduğunu düşünüyorsunuz ama Media Markt'la, krizden en fazla etkilenen tüketici elektroniği alanında da faaliyet gösteriyorsunuz...
Genel müdürümüz satışlarda korkutacak bir duraklama olmadığını söylüyor.

Nasıl olur? Dövizdeki hızlı yükselmeyle satışların durma noktasına geldiği söyleniyor?
Çünkü dövizdeki artışa rağmen fiyatlarımız çok uygun. İnsanlar şu sıralar fiyat araştırması yapıyorlar. Fiyat istediği noktaya geldiğinde hemen alacak bir kesim var. Daralma olsa da aşırı düşüşler olmaz. Bu yıl üç mağaza açtık. Önümüzdeki yıl beşaltı tane daha açarak yayılmak istiyoruz.

En güçlü olduğunuz toptan satışlar işinde yani Metro Cash&Carry'lerde durum nasıl?
Metro, her yıl mutlaka bir ila üç arasında mağaza açar. Halen 11 olan mağaza sayımızı yılsonuna kadar 13'e çıkaracağız. Seneye iki mağaza açmayı planlıyoruz.

Gelelim Metro Group'un yumuşak karnı Real'e. Grubun Real'i kara geçirme çalışmaları Türkiye'ye nasıl yansıyacak?
Real yeni CEO'suyla tüm dünyada yeniden yapılanma döneminde. Türkiye mağazalarının başında da yeni bir Türk genel müdür var. Başarılı çalışmalar yapıyor.

Krizde Real'in satışlarını artırmak için özel bir çalışmanız var mı?
Önceliğimiz bilinirliği artırmak. Bunun için de en etkin yol, mağaza açmak. Fulya'da açacağımız mağaza buna ciddi katkı sağlayacak. Merter ve Bayrampaşa'da açacağımız mağazalarla bir hayli yol alacağız. Başka çalışmalarımız da var elbette. Örneğin private label'ı yani kendi markalarımızla satışı çok önemsiyoruz. Bu konuda ciddi bir çalışma içindeyiz. Öncelikle TİP markamızla sattığımız ürün sayısını artıracağız. Bu ürünler markalılara göre tüketiciye yüzde 20-30 civarında fiyat avantajı sunuyor.

TENSİKAT YOK, BÜYÜME VAR!


Şu sıralar en avantajlı olanların ucuz satanlar olduğunu söyleyebiliriz herhalde.
Kesinlikle öyle. Tüm dünyada trend bu, artık küresel rekabet içindeyiz, herkes kaliteli ürünü ucuza almak istiyor. Başka çıkar yol yok. İnsanlar geçimden bahsediyor.

Peki, krizin Türkiye'ye olası etkileri konusunda beklentiniz ne?
Amerika ve Avrupa'yı etkilediği oranda etkilemeyeceğini düşünüyorum. Çünkü kültürümüzde yardımlaşma var. Dolayısıyla işten çıkarılanlar aile içinde yardımlaşarak sorunları bertaraf edecektir.

Ciddi anlamda istihdam sağlayan bir grup olarak nasıl bir karar aldınız?
İşten çıkarma gibi ciddi anlamda can yakıcı önlemler söz konusu değil. Bütçelerde tasarruf planlıyoruz. Bir yandan da yeni mağazalarımız için yılsonuna kadar 800-1000 arasında eleman alacağız.

Sabah
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 17:00:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?