16
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

FRANCHİSE DÜŞÜNEN GİRİŞİMCİLER BU FUARA

Medyafors Fuarcılık ve Ulusal Franchising Derneği (UFRAD) işbirliğiyle düzenlenen 'Bayim Olur musun? 5. Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı', 13-16 Aralık günleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Fuar, Türkiye’den ve yurtdışından bayilik veya franchising (acentalık hakkı) vermek isteyen firmalar ile bu yönde iş kurmak ve geliştirmek isteyen girişimcileri bir araya getirecek. Diğer yandan fuarda UFRAD tarafından girişimcilere yönelik olarak, yatırım için en çok nelere ihtiyaç duyulabileceği, bir yatırıma girerken en çok nelere dikkat etmek gerektiği gibi konuları içeren seminerler düzenlenecek.

Medya Fors Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Özhan Erem, fuarın 'Girişimcilerin Fuarı' olarak anıldığını ve markalaştığını, her yıl katılan firma sayısının arttığını dile getiriyor. Erem bu yıl fuara yüzde 15'i yurtdışı kökenli olmak üzere 250 firmanın katılımını beklediklerini söylüyor.

Erem dünyada ve Türkiye’de franchising alanında hızlı bir gelişim yaşandığını söylüyor: “Herkes kendi markasını yaratacak diye bir kural yok. Zaten bir marka yaratmanın maliyeti ve riski çok yüksek. Girişimciler ve kendi işini kurma düşüncesinde olanlar da bunun bilincinde. O nedenle var olan bir markayla işbirliği yaparak, onun sağladığı güven ve sadık müşteri imkânından yararlanmak daha mantıklı geliyor girişimcilere. Fuarın bir amacı da ülkemizdeki yatırımcıların yurt dışına açılmasını teşvik etmek. Neden bizden de dünya markaları çıkmasın, neden franchise sistemiyle dünyanın dört bir yanına adını kazıyan firmalarımız olmasın... Fuar, bu konuda da cesaret ve farkındalık sağlamak için önemli bir fırsat.”

ULUSLARARASI BOYUT KAZANDI

Fuarın bu yılki önemli özelliği farklı ülkelerden katılımcı ve ziyaretçiler sayesinde fuarın uluslararası bir boyut kazanması. Erem Türkiye pazarını inceleyen yabancı yatırımcıların da fuara katılacağını belirtiyor. Almanya’dan master franchise başlatmak amacıyla gelen 30 kişilik bir delegasyon bu yatırımcılar arasında.

Özhan Erem “Türkiye yabancı yatırımcılar için cazip bir pazar potansiyeline sahip. Genç nüfus oranının yüksekliği, yeniliklere açıklık, ekonomimizin giderek iyileşmesi ve yabancı yatırımcıları teşvike yönelik yasaların ortaya çıkması gibi etkenler, özellikle uluslararası franchise yatırımcıların ilgisini giderek Türkiye’ye yönlendiriyor” diyor.

Erem buna karşın Türk toplumunun değerlerine, damak tadına, yaşam tarzına uygun olmayan ürün ve hizmetlerin ülkeye girmesi konusunda tereddüt yaşanabildiğini, yatırımcıların farklı bir ülkeye franchise vermeden önce o ülkeyi tanımalarının ve pazar araştırması yapmalarının önemli olduğunu ifade ediyor.

Bu yıl fuarda bir yenilik de gerçekleşecek ve Bayim Olur musun? Fuarı, Vending Expo 2007 Fuarı'yla eş zamanlı olarak gerçekleşecek. Erem, Vending (Otomat makineleri ve ürünleri) sektörünün, bayilik ve franchising sistemiyle işleyebilen, fakat Türkiye’de henüz keşfedilmemiş bir sektör olduğunu söylüyor.


HEM GİRİŞİMCİLERE HEM YATIRIMCILARA SESLENİYOR

Fuarın katılımcı profilini, Türkiye genelinde franchise ve bayilik veren ya da vermeyi hedefleyen, bayilik ve franchise sistemine hammadde ve tedarik sağlayan firmalar, yurtdışından Türkiye’de bayilik ve franchise ile master franchise vermek isteyen markalar, Türkiye’den yurtdışına bayilik ve franchising vermek isteyen, firmalar ile sisteme finans, hizmet ve donanım sağlayan kuruluşlar oluşturuyor.

Fuarın ziyaretçi profilini ise kendi işini kurmak isteyen, bayilik ve franchise'la işini büyütmek isteyen girişimciler, daha kârlı bir sektöre geçmek isteyen işletmeciler, uygun yerini kendi işletmek isteyen gayrimenkul sahipleri, kendi markasına sahip olmak isteyenler, franchise ve bayilik sistemine mal ve hizmet verenler oluşturuyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 17:27:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?