30
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

10 bin girişimci ruh aranıyor!

On yılı aşkın bir süredir farklı şehirlerde düzenlediği seminerlerle emlak sektörüne eğitimli satıcılar kazandırmayı amaçlayan RE/MAX'ın yeni hedefi, 10 bin kişilik bir danışman ordusu yaratmak.

İşten çıkarılma kaygısının ayyuka çıktığı bugünlerde kriz ortamının negatif etkilerini fırsata dönüştürmek isteyen RE/MAX, çalışanlara 'alternatif bir iş modeli' sunuyor. Bu modelde her şey size bağlı. Yani gelirinizi, çalışma saatlerinizi, koşullarınızı kendiniz belirliyorsunuz. "Tam 10 bin kişiyi istihdam etme" sloganıyla yola çıkan şirket yöneticileri, bu rakama 2015 yılında ulaşmayı hedefliyor. 20 Kasım'da İstanbul Hilton Oteli'nde "Kariyerinizde Devrim" adı altında düzenlenen seminerde de projenin detayları anlatılacak. 

RE/MAX'ın teklifi, ilk bakışta cazip gelse de oldukça zorlu aşamalar içeriyor. Bu aşamaları başarıyla tamamlayanların bir bölümü çok cazip paralar kazanırken, bu süreçten hayal kırıklığıyla çıkanların oranı da az değil. Sistem, çalışanlara hizmetleri karşılığında maaş verilmeyen bir iç döngüye sahip. 

İşleyiş kısaca şöyle: RE/MAX'ın gayrimenkul danışmanlığı adayına, öncelikle çalışmak istediği bölgenin brokeri tarafından bir dizi test uygulanıyor. Adayın, bu testlerin sonuçlarına göre hazırlanan çizelgede, "danışman olabilir" sınırını geçmesi şart. Aday bunun ardından "Quick Start" adı verilen başlangıç eğitimine tabi tutuluyor. Beş iş günü boyunca gayrimenkul, tapu mevzuatı, taşınmaz mülkiyet, satış teknikleri vb. üzerine bilgilendirildikten sonra çalışacağı ofiste "uzmanlık bölgesi" belirlenmesi aşamasına geliyor sıra. Burada nasıl çalışması gerektiğine yönelik son taktikleri ofisin brokerından alan kişi, altı hafta boyunca günde yarım saat "Succeed" olarak adlandırılan eğitime tabi tutuluyor. Bu aşamaları başarıyla geçen danışmanlar artık aktif olarak iş peşinde koşabiliyor. 

Ancak bu sistemi başarıyla geçebilmiş satış danışmanlarının ortak görüşü, yeni başlayanların cebinde, ilk üç ayı sabrederek geçirecek kadar paralarının olması gerektiği. Çünkü para kazanmaya ancak üç ay gibi bir süreç sonunda başlanabildiğini ifade eden tecrübeli danışmanlar başarının, en çok adayın kişiliğine bağlı olduğunda da hemfikir. Zira girişimci ruhlu, sebatlı, iyi insan ilişkisi kurabilen, satış yeteneği olanlar bu sistemde çok başarılı olurken bu özelliklere sahip olmayanlar hayal kırıklığı yaşayabiliyor.

Bir kişi çalışıyor, dört kişi kazanıyor 

Gayrimenkul danışmanı olarak RE/MAX ofislerinde çalışmaya 'hak kazanan'lar öncelikle bir şahıs şirketi kuruyor. Bölgelerindeki gayrimenkul ilanlarını takip ediyor ve kendilerine iş üretmeye başlıyorlar. Sistemdeki 10 binden fazla sözleşmeli gayrimenkul portföyünü de kullanabiliyorlar. Hiç satış yapmasalar dahi ofisin telefon, bilgisayar, masa ve isim hakkı gibi altyapılarından yararlandıkları için ayda ortalama 80 ila 100 dolar arasında değişen ofis kirasını da brokera ödemek zorundalar. 

Satışlardan elde ettikleri toplam cironun yüzde 48'i kendilerine, yüzde 52'si ise ofise kalıyor. Yani 10 bin dolarlık işten yaklaşık dört bin 800 doları danışman alırken, beş bin 200'ü ise broker alıyor. Broker da kazancının yüzde dokuzunu RE/MAX Türkiye ofisine veriyor. Türkiye ofisi de belirlenen bir oranda (açıklanmıyor) RE/MAX International'a ödeme yapıyor. Uygulanan diğer sistem ise hem danışmanın hem de brokerın kazandığı paraları artırmak esasına dayanıyor. Şöyle ki broker, işleri yolunda giden danışmanlarına ofiste işgal ettikleri yer için daha fazla kira öderlerse, toplam cironun yüzde 80'ini kendilerine bırakmayı teklif ediyor. Brokerin bu önerisini kabul eden danışman sayısı artıkça, geliri yükselen broker de ofisinde daha fazla sayıda danışman istihdam edebiliyor.

Sabah
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 10:45:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?