20
Mayıs
2024
Pazertesi
İNSAN KAYNAKLARI

30 bin yeni bankacıya iş imkanı

Siyasî tansiyonun yüksek olduğu 2007'de yüzde 40'lık büyümeye imza atan katılım bankaları bu yıl için de iddialı hedefler belirledi.

Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Yunus Nacar, 2008'de toplam aktifler ve mevduatta yüzde 30, özkaynaklarda yüzde 27, kredilerde de yüzde 46'lık büyüme gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

2007'nin ilk dokuz aylık döneminde özel sermayeli bankalar arasında aktif büyüklük açısından on üçüncü, fonlar açısından da on ikinci sırada yer aldıklarını anlatan Nacar, bankanın vergi öncesi kârlarının yüzde 29 artışla 180 milyon YTL'ye ulaştığını belirtti.

Genel Müdür, 2008 sonu için 203 milyon yeni liralık vergi öncesi kâr hedeflediklerini; ancak finansal kiralama (leasing) işlemlerine bu yıl başından itibaren getirilen KDV artışının bu hedefte sapmalara sebep olabileceğini söyledi. Nacar, şöyle devam etti: "Finansal kiralama bizim önemli enstrümanlarımızdan birisi. Son düzenleme sadece bir ürünün kullanımını ortadan kaldırmakla kalmadı, aynı zamanda küçük yatırımcıların 48-60 ay gibi vadelerle krediye ulaşmalarını da zorlaştırdı. Onların ekonomik faaliyetlerinde bir yavaşlama tabii ki bize de bir yavaşlama olarak dönecektir."

Genel Müdür Nacar, şube sayısını da yüzde 27 artırarak 175'e ulaştırmayı düşündüklerini, şu anda Türkiye'nin yüzde 95'ini kapsar durumda olduklarını kaydetti. Büyüme çerçevesinde bu yıl yaklaşık bin kişiyi daha işe alacaklarını ve böylelikle çalışan sayısını 3 bin 500'e yükselteceklerini bildirdi. Bankanın 2007 sonuçları ve 2008 hedeflerini açıklamak üzere basın toplantısı düzenleyen Nacar, geçen yılın Suudi National Commercial Bank'a (NCB) gerçekleştirilen hisse satışı sebebiyle oldukça yoğun geçtiğini hatırlattı. Bankanın yüzde 60'lık hissesinin devri için BDDK'dan onay beklediklerini hatırlatan Genel Müdür, onayın bu ay veya en geç şubat ayında çıkmasını beklediklerini aktardı. Nacar, satışın tamamlanmasının ardından oluşturulacak yeni yönetim kurulu ile planları yeniden gözden geçireceklerini dile getirdi. Biraz uzamasına rağmen onay sürecinde sorun yaşanmayacağına inandıklarını söyledi. Yunus Nacar, sunulan hedeflerin ortaklık gerçekleşmezse bile aynen uygulanacağını ifade etti. Türk ekonomisine ilişkin tahminlerini de açıklayan Nacar, enflasyon öngörülerinin yüzde 6,5, dolar kurunun ise 1,21 seviyesinde olmasını beklediklerini kaydetti. Halen yüzde 16 seviyesinde bulunan faizlerin de yıl sonuna kadar yüzde 14'ler seviyesine gerilemesini tahmin ettiklerini ifade eden Nacar, bir gazetecinin 'Kartal'da bulunan kurum merkezini taşımayı düşünüyor musunuz?' şeklindeki sorusunu şöyle cevapladı: "O konuda bir düşüncemiz vardı; ancak ortaklık çalışmaları araya girdi. 2008'de olmasa bile 2009'da genel müdürlük binamızı İstanbul'un Avrupa yakasına taşıyabiliriz."

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 19:27:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?