16
Mayıs
2024
Perşembe
İNSAN KAYNAKLARI

7500 işsize kredili çare

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, KOBİ’lere yönelik hazırlanan yeni İstihdam Destek Paketi ile 7 bin 500’den fazla kişinin istihdamının hedeflendiğini belirterek, bu kapsamda meslek lisesi ve yüksek okulu mezunu genç işsizleri istihdam edenlere 40 bin YTL, master ve doktora yapmış işsizlerin istihdam edenlere de 50 bin YTL faizsiz kredi desteği verileceğini bildirdi.

KOSGEB’in 2007 yılı bütçesinden ödenek aktarımı yöntemiyle yaratılan 60 milyon YTL’lik kaynağın KOBİ’lerin istihdamlarının arttırılmasına dönük kullanılacağını dile getiren Çağlayan, sağlanacak destekle KOBİ’lere 2 ay için 250 milyon YTL’lik kredi hacmi yaratılacağını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, konuyla ilgili yaptığı basın toplantısında KOBİ’lerin ihtiyaçları doğrultusunda istihdam sorunu ele alınarak yeni bir İstihdam Destek Paketi hazırladıklarını belirtti. Söz konusu uygulamayla
KOBİ’lerin nitelikli eleman istihdamı karşılığında bankalardan 18 ay vadeli sıfır faizli kredi alabileceklerini belirten Çağlayan, kredi faizinin KOSGEB tarafından ödeneceğini bildirdi. Çağlayan, “Her KOBİ azami 5 istihdam için
bankalardan en fazla 100 bin YTL kredi kullanabilecek. Bu paranın 18 ay vadeli faizi olan yaklaşık 25 bin YTL’si bankaya KOBİ adına KOSGEB tarafından ödenecek. Söz konusu destekten 2 bin 500 işletmenin yararlanması ve 7 bin 500’den fazla insanımızın istihdamı hedefleniyor. Ayrılan kaynak 2007 sonuna kadar kullanılabileceğinden KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletmelerin, en kısa sürede KOSGEB merkezlerine ve bulundukları yerlerdeki Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf Bank şubelerine başvurmaları gerekmektedir” dedi.

-“MESLEKİ EĞİTİM ÖN PLANDA OLACAK”-

Çağlayan, söz konusu program kapsamında 2007 sonuna kadar meslek lisesi, meslek yüksekokulu mezunları ile master ve doktora yapmış olan genç işsizlerin KOBİ’lerde istihdamına destek verileceğini vurguladı. Bugüne kadar niteliği ne olursa olsun istihdam başına 20 bin YTL’ye, işletme bazında toplam 5 kişiden 100 bin YTL’ye kadar istihdam kredisi faiz desteği verildiğini anımsatan Çağlayan, şunları söyledi:

“Meslek lisesi ve meslek yüksekokulu mezunu genç işsizleri istihdam eden işletmelere, istihdam başına verilecek kredi destek miktarı 40 bin YTL, master ve doktora yapmış genç işsiz istihdamı için verilecek kredi destek miktarı ise 50 bin YTL olarak belirlendi. Diğer elemanlar için verilen destek miktarı ise 20 bin YTL olarak sürdürülecek.”

-SSK PRİM BORCU BULUNMAYACAK

Çağlayan, söz konusu uygulamadan yararlanmak için SSK’ya prim borcu olmama veya olan borcu yapılandırma şartının bulunduğunu vurguladı. İlk kez başkanlığını yaptığı İcra Komitesi Toplantısı’nda etkili kararlar aldıklarını belirten Çağlayan, KOSGEB’in yeniden yapılandırılmasına öncelik vereceklerini dile getirdi. Kredi Garanti Fonu’nda da şube ve sermaye artırımına gideceklerini vurgulayan Çağlayan, KOSGEB’in 2007 yılının 10 aylık döneminde 8 bin 400 işletmeye 81 milyon YTL’lik destek verdiğini, KOSGEB’in verdiği desteklerle KOBİ’lere 660 milyon YTL’lik kredi hacmi sağlandığını söyledi.

Çağlayan, KOSGEB AB Rekabet ve Yenilikçilik Programı’na 50 milyon euro katkı sağlayacak KOSGEB’in, Türkiye’de KOBİ’lerin geliştirilmesi ve desteklenmesiyle ilgili ulusal bir ajans görevi gördüğünü söyledi. KOSGEB’in 2008-2013 yılları arasında Avrupa Birliği Rekabet ve Yenilikçilik Programı’nı yürüteceğini de belirten Çağlayan, ”KOSGEB aktardığı kaynağın birkaç kat fazlasını dolaylı olarak KOBİ’lere ulaştırmayı hedefliyor. Daha önce de Avrupa Birliği
İşletmeler Çok Yıllı Programı’nı yürüten KOSGEB, Avrupa Birliği Rekabet ve Yenilikçilik Programı’nı da başarıyla yürütecektir” diye konuştu.

-ÇAĞLAYAN 5 PUANLIK PRİM İNDİRİMİNDE ISRARLI
Çağlayan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek bu aşamada uygulanamayacağını açıkladığı SSK primlerinde işveren payının 5 puan düşürülmesi uygulamasında ısrarını koruyor. Bakan Çağlayan, işveren üzerindeki SSK payının 5 puan indirilmesi konusunda, “Bu bir taahhüttür. AKP’nin seçim beyannamesinde de, Hükümet programında da dile getirilmiştir ve 2008'de uygulamaya konulacaktır. Konuyla ilgili hiçbir tereddüt bulunmamalı” dedi.

anka
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 14:15:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?