19
Mayıs
2024
Pazar
İNSAN KAYNAKLARI

ABD 2 bin Türk istiyor

ABD’ye göçmenlik yolunu açan ’Green Card’ (Yeşil Kart) çekilişi için başvurular 4 Ekim’de başlıyor. ABD bu yıl lotoyu kazanan 2 bin Türke , ABD’ye göçmenlik yolunu açacak. Yeşil Kart çekilişi için başvurular 3 Aralık tarihine kadar yapılabilecek.

ABD her yıl, son 5 yılda kotasını doldurmayan ülkeler arasında düzenlediği çekilişle 55 bin kişi belirleyerek göçmen olarak kabul ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu yıl Yeşil Kart çekilişine katılacak Türkler arasında 2 bin talihlinin, göçmen statüsünde ABD’ye alınacağı açıklandı.

Yeşil Kart çekilişine katılmak isteyenler, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesi www.dvlottery.state.gov üzerinden çekilişe başvurmak zorunda.

SADECE İNTERNETTEN BAŞVURULABİLECEK

Çekilişi kazananlar 2007 yılının Mayıs ve Haziran aylarında açıklanacak. ABD Dışişleri Bakanlığı, olası gecikmelerden dolayı çekilişe başvuracaklara işlemlerini son haftaya bırakmamaları konusunda uyarıda bulundu. Yazılı olarak hiçbir şekilde kabul edilmeyecek başvurular, 3 Aralık Pazar günü sabah saat 05:00’a kadar internet yolu ile yapılabilecek.

Yeşil Kart çekilişi, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenleniyor. 6 ayrı coğrafi bölgeye ayrılan dünyanın çeşitli ülkelerinden 55 bin kişi çekiliş yolu ile ABD’ye göçmen olar kabul ediliyor. Brezilya, Kanada, Çin, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Haiti, Hindistan, Jamaika, Meksika, Pakistan, Filipinler, Peru, Güney Kore, Birleşik Krallık (Kuzey İrlanda hariç) gibi ülkelerin vatandaşları son 5 yılda Amerika’ya gönderdikleri göçmen kotasını doldurdukları için 2008 yılında yapılacak çekilişe katılamayacaklar.

KİMLER KATILABİLİR

Yeşil Kart çekilişine, Türkiye kotasından katılabilmek için şu şartlar aranıyor:

- Türkiye’de doğmuş olmak,
- Türkiye doğumlu herhangi bir kişi, ABD dahil yurt dışında yaşıyorsa, çekiliş için başvurusunu bu ülkeden de yapabiliyor,
- 18 yaşını doldurmak,
- Eğitim ve ya iş tecrübesi olmak,
- Eğer eğitim tecrübesi seçeneği işlenecek ise, en az lise mezunu veya eşdeğer bir diploma sahibi olmak,
- İş tecrübesi seçeneği işlenecek ise, Amerikan İşçi Kurumu’nun onayladığı bir iş kolunda son 5 yıl içerisinde en az iki yıl çalışmış olmak,
- Yeşil kart çekilişi için formlar şahsen veya aracı kişi ve ya kuruluşlar tarafından da doldurulabilir.

BİRİNCİ DERECE YAKINLAR DA AYNI HAKTAN YARARLANABİLİYOR

Çekilişte kazanan adaylar Amerikan yasalarına göre bakmakla yükümlü oldukları, eş, çocuk, üvey çocuk, evlatlık, (Çocukların 21 yaş altında ve evlenmemiş olmaları gerekiyor) gibi birinci derecede yakınlarına da göçmenlik yolu açabiliyorlar. Yetkililer çekilişe katılacak olan kişilerin yakınlarını mutlaka kendi menfaatleri için önceden beyan etmeleri gerektiğini öneriyor. Amerikan Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden yapılan başvurular için her hangi bir ücret ödenmiyor. Yeşil Kart başvurusu için aracı kurum ve kişilerde başvuruları cüzi ücretler karşılğında da yapabiliyor.

YEŞİL KART NEDİR?

Green Card, ABD vatandaşı olmayan kişilerin, aile, çalışma, yatırım, sığınma vs nedenlerle aldıkları ve ABD’de ömür boyu oturma ve çalışma izni sayılan belge. Amerikan yasalarına göre 5 yıl süreyle Yeşil Kart sahibi olanlar, katılacakları vatandaşlık sınavda başarılı olurlarsa Amerikan vatandaşlığına geçebiliyor. Yeşil Kart’a hak kazanan talihlilerin, çifte vatandaşlık yasasına göre Türk vatandaşlığından çıkması gerekmiyor.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 17:51:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?